Illustrasjonsfoto: AFP/ Stringer
annonse
annonse

Antall asylsøkere til Europa økte i fjor, for første gang siden migrantkrisen i 2015.

I flere år har antall asylsøknader sunket betraktelig, etter at EU har inngått avtaler med Tyrkia og Libya om å stanse migranter fra å nå Europa på irregulært vis. I løpet av 2019 ble denne trenden imidlertid brutt, og antallet asylsøkere til Europa økte med 11 prosent sammenlignet med året før. Dette skriver EUs asylmyndighet EASO i sin årsrapport. 

Frankrike, Tyskland og Spania tok imot flere enn halvparten av dem som søkte asyl i fjor, ifølge rapporten. I Frankrike, Spania, Kypros, Malta og Hellas var antallet nye asylsøkere i 2019 på et høyere nivå enn under migrantkrisen i 2015.

annonse

EASO konstaterer at det har skjedd en forbedring i prosessen med å skille ut personer som ikke har beskyttelsesbehov ved EUs ytre grenser, men vedgår at det fortsatt er en vei å gå.

Les også: UDI forbereder seg på en økning i antall asylsøkere neste år

Asylavslag og utvisninger

annonse

Til tross for at noen europeiske land har blitt mer effektive hva gjelder å avvise personer som ikke har krav på beskyttelse, er det fortsatt et stort gap mellom asylavslag og faktiske utvisninger.

EASOs toppsjef Nini Gregori slår i et intervju med Sveriges Radio at hun forventer seg en økning i antall asylsøknader til Europa fremover.

– Jeg spekulerer ikke i antall, men vi likevel advare Europa sånn at vi øker vår beredskap fremover, sier hun.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon