I løpet av to år skal 3.000 sauer bli målt på om lag 60 gårder. Målingene skal brukes for å avle fram mer klimavennlige sauer. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix
annonse
annonse

I løpet av to år skal Metanmåleren kjøre Norge rundt for å måle sauerap.

3.000 sauer bli målt på om lag 60 gårder. Målingene skal brukes for å avle fram mer klimavennlige sauer.

– Norsk Sau og Geit er opptatt av å bidra i klimadugnaden, og Metanmåleren er et viktig prosjekt for oss. Vi har store forhåpninger om at vi kan bruke målingene til å avle fram en mer klimavennlig sau, sier styreleder Kjell Erik Berntsen i Norsk Sau og Geit.

annonse

Metanmåleren bruker en lastebil med et mobilt laboratorium med ti gasstette kamre, hvor sauen står i 50 minutter mens mengden metan som produseres blir målt.

– Hele verden må gjøre en kjempeinnsats i klimadugnaden om det skal gå bra med oss. Landbruket skal selvsagt ta sin del, og avlsarbeid for redusert metanutslipp er et viktig tiltak fra Norsk Sau og Geit, forklarer avlssjef Thor Blichfeldt i Norsk Sau og Geit.

Jordbruket står for 8,8 prosent av norske klimagassutslipp. Halvparten av dette er metan fra drøvtyggerne som storfe, sau og geit, skriver NTB.

Ved å måle utslippene på individnivå kan man plukke ut avlsdyr som sørger for at neste generasjon blir mer klimavennlig.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon