Hvite sjakkbrikker har en fordel over svarte. Rasistisk? Ja, mener YouTube. Foto: Pixabay.
annonse
annonse

Nylig kom jeg over en video som viser hvor absurd sensuren på Youtube er, selv sjakkvideoer fjernes nå som skadelige.

I en kommentar, som også er postet på YouTube, spekulerer publisereren av over 1800 sjakkvideoer om hva som kan være grunnen til at en av hans videoer nå har blitt fjernet.

Han kom frem til to mulige forklaringer: Enten var videoen blitt fjernet som rasistisk fordi YouTubes sensur – som utføres av roboter og dataprogrammer, og ikke av mennesker – hadde oppfattet utsagn av typen «Hvit står bedre enn svart» som rasistisk. Eller den var blitt fjernet fordi betraktninger om at karantene og isolasjon under korona-epidemien fikk folk til å spille mer sjakk hadde blitt oppfattet som en potensielt farlig og undergravende kommentar til dagens virkelighet.

annonse

Sjakkentusiasten klaget på fjerningen av videoen. Men klagen ble avvist med den begrunnelse at videoen var et brudd på YouTubes retningslinjer.

Les også: Kvinnemafiaen i dansk presse: Sensuren er total

Jeg har selv sett mange av videoene denne sjakkentusiasten har publisert på YoutTube, og har aldri støtt på noe annet enn rent sjakklige kommentarer og betraktninger. Selv språket er pent og pyntelig og fritt for banneord.

På en måte er dette en fillesak; det foreligger neppe noe ønske om å sensurere mannen bak sjakkvideoene. At det etter min mening like fullt er grunn til å kommentere fjerningen av sjakkvideoen skyldes at den viser hvor galt det kan gå når roboter og dataprogrammer settes til å sensurere menneskelige ytringer, samt at den setter prinsippene som ligger til grunn for Youtubes fjerning av angivelig samfunnsskadelig innhold i et mildt sagt lite flaterende lys.

annonse

Når utsagn om at hvitt er bedre enn svart eller betraktninger om hva folk foretar seg under en mer eller mindre selvvalgt isolasjon oppfattes som samfunnsnedbrytende og skadelig, er det noe alvorlig galt på ferde.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon