Helsedirektør Bjørn Guldvog under regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen. Foto: Annika Byrde / NTB scanpix
annonse
annonse

Onsdag ble testregler for svenske helsearbeidere forskriftsfestet. Det kan være at vi burde ha gjort dette enda tidligere, sier helsedirektøren.

– Det har vært et spørsmål naturligvis om vi burde ha gjort dette enda tidligere. Det forstår jeg, og det kan godt være. Men samtidig har vi ikke opplevd smitte fra de svenske helsearbeiderne før helt nå nylig, sa helsedirektør Bjørn Guldvog på en pressekonferanse 1. juli.

Alle svenske helsearbeidere testes to ganger før de får jobbe i Norge. Første test må være negativ før personen kan starte arbeidet. Det kreves to tester etter ankomst til Norge med minimum 48 timers mellomrom. Andre test kan tidligst tas dag fem. Når begge testene er negative oppheves alle karanteneregler, ifølge NTB.

annonse

– De svenske helsearbeiderne deltar i vikarstafetter i store deler av landet vårt, ikke minst i Nord-Norge. Å innføre disse restriksjonene har konsekvenser for vikarstafetter, sa Guldvog videre.

– Jeg skal ikke være bombesikker på når det riktige tidspunktet er, men jeg er helt sikker på at det er riktig å innføre det nå med basis i de erfaringene vi har fått, sa Guldvog.

Også sesongarbeidere utenfor Schengen mulighet til å komme til Norge for å jobbe fra 1. juli. Disse kan sammen med EU-/EØS-borgere unntas karanteneplikt dersom arbeidsgiver sørger for to koronatester etter ankomst til Norge.

annonse

Les også: Amundsen vil ha soldater på grensen mot Nord-Sverige

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon