Vladimir Putin legitimerer seg i et stemmelokale i Moskva onsdag. Foto: Aleksej Druzhinin, Sputnik, Kreml Pool Photo via AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Et overveldende flertall av russiske velgere har stemt for en grunnlovsreform som åpner for at Vladimir Putin kan sitte som president i 16 år til.

Med 99 prosent av stemmene talt opp, etter seks dager med stemmegivning, har 78 prosent støttet grunnlovsreformen, melder det russiske nyhetsbyrået Tass.

Det er åpningen for at Putin kan stille til to nye perioder som president, som har fått mest oppmerksomhet. Men reformen forbyr også likekjønnet ekteskap, sikrer bedre pensjonsvilkår og skriver Gud inn i grunnloven.

annonse

Ifølge valgkommisjonen stemte litt over 21 prosent mot reformen som åpner for at Putin kan sitte i 16 år til. Valgdeltakelsen var på 65 prosent.

Kan sitte lenge

Den 67 år gamle presidenten har sittet ved makten som president eller statsminister i to tiår, og Putin er dermed den lengstsittende presidenten i Russland eller Sovjetunionen siden Josef Stalin.

Presidentens inneværende periode utløper i 2024, men med endringene kan han stille til to nye perioder på seks år.

annonse

I sin siste tale til folket før stemmelokalene stengte, fastslo Putin at avstemningen dreier seg om «stabilitet, sikkerhet og velstand».

Grunnlovsreformen har allerede blitt banket gjennom i nasjonalforsamlingen, men Putin har hevdet at folkeavstemningen er avgjørende for å gi endringene legitimitet.

Regjeringen har lagt alt til rette for å sikre flest mulig stemmer. Avstemningen begynte for en uke siden og ble avsluttet onsdag.

Talte til folket

Statlig TV viste onsdag bilder av Putin i sitt faste stemmelokale der han mottok en valgseddel av en valgmedarbeider som hadde på seg munnbind.

Putin, kledd i mørk dress og slips, brukte ikke noen form for beskyttelse.

Avstemningen skulle opprinnelig vært holdt 22. april, men ble utsatt som følge av koronapandemien.

Populistiske forslag

Det garanteres i grunnlovsreformen at minstelønnen skal være mulig å leve av og at pensjoner skal økes i takt med inflasjonen.

– For oss pensjonister er det veldig viktig at de øker pensjonen vår hvert år, sa 79 år gamle Valentina Kungurtseva, som stemte i Vladivostok i Øst-Russland, til nyhetsbyrået AFP.

annonse

– Så lenge vi har en god president, vil livet være bra, la hun til.

Det fastslås også i forslaget at russisk lov har forrang framfor folkeretten.

Kritisk opposisjon

Opposisjonsleder Aleksej Navalnyj oppfordret til boikott av avstemningen og har sagt at Putin bare ønsker å være president resten av livet.

– «Resultatene» de har kunngjort, er falske og en stor løgn. De har ingenting å gjøre med hva det russiske folket mener, sier Navalnyj.

Opposisjonen i Russland, svekket av undertrykkelse og manglende tilgang på statskontrollerte medier, har ikke klart å stable på beina en vellykket nei-kampanje.

20-åringen Sergej Goritsvetov, som avga sin stemme i St. Petersburg, sa at han ikke støtter reformen. Likevel sa han at han ikke tror det vil utgjøre noen forskjell.

– Jeg stemte mot, og jeg håper det vil være mange av oss, men jeg vet ikke om det vil forandre noe. Om ikke annet sa jeg hva jeg mente, sa han.

Meldinger om feil

Golos, som er en uavhengig valgobservatørgruppe, har uttalt at de har mottatt hundrevis av klager på at ting ikke har gått riktig for seg, inkludert at folk har stemt flere ganger eller vært utsatt for press.

Ella Pamfilova, som leder landets valgkommisjon, har avvist påstandene.

I Ramenki-distriktet i Moskva ble det avdekket feil ved stemmegivningen og opptellingen i ett av valglokalene. Disse stemmene ble kjent ugyldige av valgkommisjonen etter at den hadde vurdert en video fra valglokalet.

Fakta om de foreslåtte grunnlovsendringene i Russland

annonse

* Russland har avholdt folkeavstemning om omfattende grunnlovsendringer. Med 99 prosent av stemmene talt opp, har 78 prosent støttet grunnlovsreformen.

* Avstemningen skulle opprinnelig vært holdt 22. april, men ble utsatt som følge av koronapandemien.

* Dette er de viktigste punktene:

* Tellingen av Putins presidentperioder «nullstilles» slik at han kan gjenvelges for to nye seksårsperioder, noe som betyr at han kan bli sittende til 2036.

* Både presidentens og nasjonalforsamlingens makt styrkes.

* Presidenten kan oppløse nasjonalforsamlingen hvis denne avviser presidentens kandidat til statsministerembetet tre ganger på rad.

* Presidenten får større innflytelse over høyesterett og grunnlovsdomstolen.

* Statsrådet, et rådgivende organ som ikke må forveksles med regjeringen, gis reell makt.

* Som et ledd i sikringen av konservative verdier, blir Gud skrevet inn i grunnloven.

* Det fastslås at ekteskap skal være mellom en mann og en kvinne.

* Russisk status som offisielt språk, styrkes.

* Offentlige tjenestemenn kan ikke ha statsborgerskap eller oppholdstillatelse i et annet land.

* Det fastslås at Russland ikke kan gi fra seg noe territorium, og det blir forbudt å argumentere for at man bør gjøre dette. Dette retter seg primært mot internasjonale krav om at Russland må gi tilbake Krim-halvøya, som de annekterte fra Ukraina 2013, og mot Japans vedvarende krav på deler av Kurilene.

* Den «historiske sannheten» om Russlands rolle under andre verdenskrig beskyttes.

* Det fastslås at russisk lov har forrang framfor folkeretten.

* Det garanteres at minstelønnen skal være mulig å leve av og pensjoner skal økes i takt med inflasjonen.

* Påvirkningen av økonomisk aktivitet på miljøet skal reduseres og dyr skal behandles på en ansvarlig måte.

Kilde: AFP

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon