Politiet pågrep flere titalls demonstranter i Hongkong 1. juli. Foto: Vincent Yu / AP / NTB scanpix
annonse

Kinas sikkerhetslov trådte i kraft 1. juli, og ble fulgt av demonstrasjoner og arrestasjoner i Hongkong. Nå vil Taiwan og Australia tilby politisk asyl, mens Storbritannia åpner for britisk statsborgerskap til Hongkong-borgere.

Massearrestasjoner

30. juni ble Kinas sikkerhetslov for Hongkong vedtatt av Den nasjonale folkekongress’ stående komité, hvis 175 medlemmer forestår folkekongressens arbeid når dennes 2.980 medlemmer ikke er samlet.

annonse

Sikkerhetsloven forbyr Hongkongs løsrivelse fra Kina, avståelse av Hongkong, såkalte terroristaktiviteter og sammensvergelse med utlandet, herunder forsøk på det samme, noe som kan straffes med tre års til livsvarig fengsel. Ikke-voldelige demonstranter kan få opptil ti år bak murene.

Les også: Hongkongs nasjonale sikkerhetslov: Et avgjørende historisk øyeblikk

Loven trådte i kraft 1. juli, og ble straks fulgt av demonstrasjoner og arrestasjoner i Hongkong. Blant annet pågrep politiet flere titalls personer som markerte 23-årsdagen for Hongkongs overføring fra Storbritannia til Kina.

annonse

Flere steder kom det til sammenstøt mellom politi og demonstranter. Politiet brukte både tåregass og vannkanoner for å oppløse folkemengder som ropte slagord mot Kinas sikkerhetslov, og folk hev også gjenstander tilbake.

Demonstrant sekunder før han stikker en politikonstabel i Hongkong 1. juli. Foto: Alastair Pike / AFP / NTB scanpix

Med en spiss gjenstand stakk en demonstrant en politikonstabel som skulle pågripe en annen demonstrant. Gjerningsmannen siktet på konstabelens overarm, som ble ille tilredt. Det er uklart om vedkommende var reell demonstrant eller hadde andre tilknytninger.

Videre var det tilfeller av brannstifting, idet demonstranter satte opp veisperringer og satte fyr på disse.

Tilbyr asyl

Australias statsminister Scott Morrison uttalte 2. juli at de vurderer å gi politisk asyl til flyktninger fra Hongkong. Morrison kaller situasjonen «veldig bekymringsfull», og mener at politisk asyl er «viktig og veldig i tråd med hvem vi er som nasjon».

1. juli kunngjorde Storbritannias statsminister Boris Johnson at Hongkong-borgere som har British National (Overseas)-status, vil kunne få femårig opphold i Storbritannia og deretter søke om varig oppholdstillatelse og til slutt statsborgerskap. Ordningen antas å kunne omfatte opptil tre millioner av Hongkongs 7,5 millioner innbyggere.

Fra åpningen av Taiwan-Hong Kong Office for Exchange and Services i Taipei 1. juli. Foto: Sam Yeh / AFP / NTB scanpix

På Taiwan har Tsai Ing-wens regjering ønsket flyktninger fra Hongkong velkommen. Det såkalte Taiwan–Hong Kong Office for Exchange and Services ble åpnet 1. juli, og skal hjelpe flyktninger med å finne arbeid og bolig på Taiwan.

Les også: Taiwan: Velgerne kaster kinavennlig borgermester i historisk avsettelse

annonse

Storbritannia, Australia, USA og andre engelskspåklige land har påstått at sikkerhetsloven de facto avslutter Hongkongs selvstyre, som ifølge den sino-britiske felleserklæringen av 1984 skal bestå fra 1997 til 2047.

Myndighetene i Beijing mener at loven er nødvendig for å opprettholde sosial stabilitet og territorial integritet i Hongkong.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Journalist - kim@resett.no - Kim Nord har forskerutdanning i statsvitenskap, mastergrad i offentlig administrasjon og kompetanse i universitetspedagogikk. Redaksjonelle ansvarsområder er de tyskspråklige land, Øst-Europa og Russland.