- Resett - https://resett.no -

Kjetil Rolness: Jeg er ikke hvit – Jeg er pigmentmoderat

Sosiolog Kjetil Rolness skriver at alle snakker om identiteter, og spør – men hva med min?

– Jeg følger med i tiden, tar til meg impulser og ønsker å være språklig oppdatert. Jeg liker også å kjenne etter på steder der det gjør litt vondt, slik at jeg kan bruke smerten som en ressurs i det offentlige ordskiftet, skriver han i Aftenposten [1].

Les også: Tidligere «antirasist» til angrep på sine egne: – Bevegelsen ligner på en sekt [2]

annonse

Rolness ønsker ikke lenger å bli oppfattet som «hvit». Han synes at det har blitt for belastende og at han er et offer for systemisk antirasisme. Sosiologen klarer heller ikke å se for seg at hele vårt samfunn er bygd på en ideologi om hvit overlegenhet. Det ville nok vært lettere i 1943.

– Derimot kan jeg se at aktivistene, journalistene, akademikerne, minoritetspolitikerne og mangfoldskonsulentene som nå går i flokk for å dekonstruere «hvitheten», ligner på kommunistene som ville rense ut «borgerligheten», eller radikalfeministene som vil avskaffe «patriarkatet» – i verdens mest likestilte land, sier han.

Les også: Dag Herbjørnsrud lanserer tiltak mot en angivelig rasistisk pandemi [3]

annonse

Rolness skriver videre at «Melaninfattig» høres som en mangelsykdom og han foretrekker heller «pigmentmoderat». Ei heller vil han bli kalt «middelaldrende», han føler seg som en mann i sin beste alder.

– Skal du bekjempe fordommer og stereotypier ved å spille på fordommer og stereotypier, så er «middelaldrende» ordet. Men ikke bruk det om kvinner, det er dypt krenkende, og du får et kort liv i offentligheten, skriver Rolness og kommer med en oppfordring.

– Vær så snill, vis litt respekt. Det handler om menneskeverd og selvbestemmelse. Jeg har, som alle andre, rett til å definere min egen identitet. Jeg har rett til å bli benevnt på en måte jeg er komfortabel med. Jeg har rett til å bli anerkjent og verdsatt som den jeg er: en pigmentmoderat, ikke-aldersbinær person som ejakulerer.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474