Illustrasjonsfoto: Pixabay
Illustrasjonsfoto: Pixabay
annonse
annonse

Energipotensialet i vannkraften er over tre ganger høyere enn hva Regjeringen legger til grunn, mener forskere. Så er vindkraften nødvendig?

Professor ved institutt for bygg og miljøteknikk ved NTNU og en av landets ledende eksperter på vannkraft, Leif Lia, sier det rett ut:

– Tallene som blir presentert for Stortinget, er feil. Vår forskning konkluderer med at potensialet i oppgradering og utvikling av eksisterende vannkraft er på mellom 15 og 20 TWh. Altså tre til fire ganger så høyt, sier han.

annonse

I vindkraftmeldingen som kom i slutten av juni, konkluderer regjeringen med at det er nødvendig å fortsette å bygge ut vindkraft på land, fordi energipotensialet i vannkraften ikke er nok til å dekke våre behov, skriver Klassekampen.

Les også: Frp vil ha mer vannkraft

I meldingen anslår regjeringen energipotensialet i opprustning og utvidelse av allerede eksisterende vannkraft, til 5 terrawatttimer (TWh) årlig. Det tilsvarer litt over halve energiforbruket til Oslo i løpet av et år og en beskjeden 3,5 prosent økning av den totale vannkraftproduksjonen som i dag er på om lag 137 TWh.

annonse

Dette er altså ifølge forskere og eksperter på området et alt for lavt anslag.

På spørsmål om hvorfor det da satses på vind og ikke vannkraft, så svarer forskerne at det ligger skattemessige årsaker bak.

Vindkraftselskapene betaler ordinær selskapsskatt mens vannkraften må betale grunnrenteskatt som takk for lånet av fellesskapets ressurser. Det betyr at vindkraften betaler 22 prosent i skatt, mens vannkraften betaler 59 prosent.

– Vi er avhengig av et skattesystem som er rettferdig. Hvis ikke, risikerer vi at den mest miljøvennlige formen for ny elproduksjon ikke blir lønnsom, mens prosjekter med langt større miljøkonsekvenser blir lønnsomme, sier Lia.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon