Ole Asbjørn Næss er skribent og forfatter. Foto: Privat
Ole Asbjørn Næss er skribent og forfatter. Foto: Privat
annonse
annonse

«Nå har denne hvite niggeren bennern», skrev Ole Asbjørn Ness i en satirisk tekst publisert i Minerva.

Nå får han krass kritikk. – LÆTTIS! er hans eneste kommentar.

Næss skrev blant annet at han skulle «legge om språket til kebabnorsk» og «hooke med IKEA». Han skrev også at «nå har denne hvite niggeren bennern. Yo».

annonse

Bakgrunnen er selvfølgelig stormen rundt Hans Geelmuyden, som fikk massiv kritikk og mistet IKEA som kunde etter blant annet følgende uttalelse:

– Ja, når vi søker etter folk er det ikke noe drawback å hete Ahmed, men du må kunne norsk. Det er en del med etnisk bakgrunn som ikke er gode nok i norsk og vi lever i en skriftlig kultur. Kebabnorsk er ikke godt nok i GK.

Åpenbart satirisk

annonse

Teksten til Ness var åpenbart satirisk, og Ness fulgte opp med utallige unnskyldninger på Facebook i dagene etterpå, til stor glede for mange.

– Minerva-kommentaren tar Ikea på kornet, og formidler hvordan identitetspolitikken kan ramme på ekstreme måter. En veldig god satire, mener jeg. Og morsomt, sier komiker og dramatiker Shabana Rehman Gaarder til Dagbladet.

Les også: Tidligere Geelmuyden-Kiese-rådgiver i harselas: – Kommer til å legge om språket mitt til kebabnorsk

Men Rune Berglund Steen i Antirasistisk Senter er svært kritisk, og kategoriserer teksten som «satirisk, men også rasistisk».

– Artikkelforfatteren har jeg mest lyst til å forbigå i stillhet. Og jeg begynner å få lyst til å forbigå Minervas antirasistiske engasjement i stillhet også – eller i alle fall spørre hvordan de tenker at dette bidrar mot rasisme, sier Steen. Han mener bruken av ordet «nigger» er det mest åpenbare eksempelet.

Les også: Hans Geelmuyden beklager igjen: – Jeg erkjenner at begge kommentarene er rasistiske

Avviser kritikken

Minerva-redaktør Nils August Andresen avviser kritikken:

annonse

– Dette er publisert som en satirisk tekst. Berglund Steen vil spørre hvordan dette bidrar mot rasisme. Men denne tekstens formål er, slik jeg leser den, ikke å bidra mot rasisme – ikke fordi det ikke er viktig, men fordi det er mange andre aspekter ved denne saken, skriver han i en e-post til Dagbladet.

Ole Asbjørn Ness ber nok en gang om unnskyld. Foto: Privat

Hovedpersonen selv, Ole Asbjørn Ness, har følgende kommentar:

– LÆTTIS!

Han ønsker ikke å kommentere ytterligere – men sender et bilde av seg selv hvor han holder opp et papir med ordet «UNNSKYLD».

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon