Stefan Löfven (S). Foto: Anders Wiklund/TT / NTB scanpix
annonse
annonse

Forhandlingene om et forlik i svensk innvandringspolitikk har kollapset. Statsminister Stefan Löfven beklager at Socialdemokraterna og Moderaterna ikke ble enige.

– Vi beklager at det ikke er mulig å komme fram til en bred enighet om en langsiktig bærekraftig og ansvarsfull migrasjonspolitikk der også Moderaterna er med, sier sosialdemokraten Löfven i en skriftlig uttalelse, ifølge NTB.

Han legger til partiet hans har ønsket å «ta ansvar og inngå kompromisser» for å få til en løsning.

annonse

Det største partiet i regjeringskoalisjonen har forhandlet med de borgerlige Moderaterna, Kristdemokraterna, Centern og Liberalerna om et mulig forlik.

– Urealistisk

Moderaternas migrasjonspolitiske talsperson Maria Malmer Stenergard oppgir det minste regjeringspartiet, Miljöpartiet, som en viktig grunn til at samtalene ikke har ført noe sted.

– Det er flere faktorer som gjorde at vi ikke ble enige. Vi konstaterer at det ikke er mulig å møtes ettersom sosialdemokratene holder fast ved Miljöpartiets urealistiske politikk, sier hun.

annonse

Malmer Stenergard mener motpartens såkalte «volummål» ikke ville redusert innvandringen, slik Moderaterna påstod.

Fantasiverden

Lederen for Kristdemokraterna, Ebba Busch Thor, mener Socialdemokraterna lever i en fantasi.

– De sa nei til det kompromisset som lå på bordet og var ikke innstilt på å bli enige om en human og stram migrasjonspolitikk, sa hun.

– Jeg oppfatter at det var stor kompromissvilje, men svensk migrasjonspolitikk kan ikke bygges på sosialdemokratiske fantasier, sier hun og mener regjeringspartiet ikke har lært av migrasjonskrisen i 2015, la hun til.

Centern mener derimot at problemet ligger på høyresiden i politikken og at det er Moderaterna som ikke ville inngå kompromiss.

annonse
Komitémøte

Tirsdag samles migrasjonskomiteen i Riksdagen hvor alle partiene i nasjonalforsamlingen er representert. Malmer Stenergard forventer at komiteens sekretariat vil legge fram sine forslag, og sier hennes parti vil slutte seg til dem som går inn for en innstramming.

– Vi vil fortsette å jobbe i komiteen for å få til en politikk som er holdbar over tid og som verner om asylretten, sier Löfven, som vil fortsette å forhandle «med de partiene som er interessert i det», sa hun.

Löfvens mindretallsregjering er avhengig av en samarbeidsavtale med de borgerlige partiene Liberalerna og Centern.

Mens Vänsterpartiet har vært kritisk til Löfvens forslag, har Sverigedemokraterna gjort det klart at de ikke er interessert i noe forlik og vil legge fram et eget migrasjonsforslag.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon