En politibetjent i Chicago hjelper et barn etter at to menn ble skutt fredag 3. juli 2020 i Chicago. Minst 13 mennesker ble drept i Chicago i løpet av 4. juli-helgen, opplyser politiet. Minst 59 andre ble skutt og såret. Foto: Ashlee Rezin Garcia / Chicago Sun-Times via AP.
annonse
annonse

Black Lives Matter-protestene har ført til mer voldelig kriminalitet i store amerikanske byer, inkludert en urovekkende økning av svarte drapsofre.

Ifølge en ny rapport fra forfatteren av bestselgeren «The War on Cops» (Krigen mot politiet), Heather Mac Donald, avslører politidata og nyhetsrapporter at voldelig kriminalitet i bysentre som Minneapolis, New York, Milwaukee og Chicago har økt betraktelig etter George Floyd-protestene.

Mac Donald kaller utviklingen for «Ferguson-effekten» – en definisjon som hun kom opp med i 2014 etter den fatale skytingen av Michael Brown i Ferguson, Missouri. Den beskriver økningen i kriminalitet som følge av sivil uro fra gateopprørere i etterkant av skyteepisoden. Urolighetene i 2015 og 2016 førte til 2.000 ekstra svarte drapsofre.

annonse

I en rapport utgitt av det amerikanske politiets forskningsforum i forrige uke, uttalte flere polititjenestemenn seg om veksten av kriminalitet i deres lokalsamfunn i etterkant av politidrapet på George Floyd. 

Minneapolis-effekten

Mac Donald kaller dagens voldsomme økning i voldelig kriminalitet for «Ferguson 2.0 effekten», eller «Minneapolis-effekten».

annonse

I Minneapolis har skytingen mer enn doblet seg i år, ifølge rapporten. Nesten halvparten av byens 3218 skyteepisoder har funnet sted etter Floyds død, ifølge tall hentet inn av lokalavisen Minneapolis Star Tribune. 

Graf: Avfyrte skudd i Minneapolis i 2020.

Kilde: City of Minneapolis.

New York

I midten av juni så New York City 53 skyteepisoder med 72 ofre i løpet av en uke, rapporterte sjef for NY politidepartement, Terrence Monahan.

– Vi må tilbake til uken 4. juli i 2012 sist gang vi så en slik uke, sa Monahan.

Milwaukee

I Milwaukee har antall drap økt med 132 prosent i år sammenlignet med dette tidspunktet i fjor: fra 37 til 86, rapporterte Milwaukee-politikvinnen Leslie Thiele.

– Vi har ikke sett disse tallene siden 1991, sa hun.

annonse

Artikkelen fortsetter

Forfatter mener systematisk politirasisme i USA er en myte – viser til forskning

Chicago

Ifølge Chicago Sun-Times, ble 18 mennesker drept og 47 såret i skuddvekslinger forrige helg, som førte Chicago forbi 300 drap så langt i år. Fjorårets drapsoffertall passerte ikke 300 før begynnelsen av august, viser data fra avisen.

Drapsofrene var overveldende svarte. Til dags dato i år er om lag 77 prosent av alle drapsofre i Chicago svarte, selv om svarte utgjør en tredel av byens befolkning.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon