Kunsthøgskolen i Oslo. Studentene liker ikke kunst som provoserer. Foto: Wikipedia
annonse
annonse

Fredag 3. juli mottok ansatte ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO) et brev signert av flere enn 130 studenter, som ber studentene skolen om å ta et oppgjør med strukturell rasisme.

Studentene mener pensumet er mangelfullt, at KHiO må «avkolonisere» pensumet og at skolen må gjøre plass til ikke-vestlige perspektiver. Den nye rektoren ved KHiO, Måns Wrange, sier seg enig i påstanden om at pensumet er ensidig, ifølge Aftenposten.

– Det meste av kunst- og kulturverdenen i Norge er veldig vestlig orientert, noe som også gjenspeiles i KHiOs pensum.

annonse

Thomas Talawa Prestø er kunstnerisk leder for Tabanka Dance Ensemble, og tidligere KHiO-student. Han mener kritikken i brevet er betimelig og nødvendig.

– Pensumet på Kunsthøgskolen er utdatert, og det bærer preg av kolonialisme, sier han.

Tabanka Dance Ensemble viser oss mangfold. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Les også: Aktivister mot fakta inntar universitetet: – Helt på trynet, sier professor

annonse

Gode forslag, mener rektor

I brevet krever studentene blant annet større fokus på skeiv teori, interseksjonell feminisme og kunsthistorie som inkluderer flere nasjonaliteter og etnisiteter. Det hele startet med et kunstverk av Vanessa Beecroft, som studentene oppfattet som rasistisk og sexistisk.

Faksimile av kunstverket til den italienske kunstneren Vanessa Beecroft.

– Dette er veldig gode forslag som er i tråd med planer jeg la frem i fjor høst, og som jeg har diskutert med dekanene, men som er blitt forsinket i et halvår på grunn av koronaen, sier rektor Wrange.

Han mener hele det norske samfunnet er gjennomsyret av strukturell rasisme, også KHiO og andre institusjoner i kunst- og kulturverdenen.

– Kulturlivet har en skikkelig utfordring med mangel på mangfold. Det er ekstremt lav inkludering i kunst- og kulturfeltet. Det haster med å endre noe, hvis ikke kan man miste hele generasjoner med kunstnere.

Studentene mener skolen somler, og burde vært tydelige på et tidligere tidspunkt. Dette «avslører den alvorlige mangelen på forståelse og støtte som ofte møter studentene på skolen». Wrange legger seg flat.

annonse

– Men rasismedebatten stopper ikke opp etter sommeren, og vi i ledergruppen har i stedet planlagt å gjøre en større og mer langsiktig kunstnerisk manifestasjon gjennom hele neste studieår, forteller han.

Simen Sandelien er samfunnsdebattant og medlem i Asker Høyre. Han kommenterer på Facebook:

«Elever og administrasjonen ved Kunsthøyskolen i Oslo ønsker tydeligvis ikke lenger å være en kunsthøyskole. De ønsker å være en ideologisk tenketank for radikale identitetspolitiske strømninger, interseksjonalitet og avkolonisering.

Greit nok. Da bør kanskje norske skattebetalere slippe å betale 350 millioner i året for å finansiere virksomheten.

Da jeg gikk på skolen lærte jeg at kunstens rolle er å være provoserende og utfordre. Nå er det tydeligvis ikke slik lenger.»

 

 

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon