Per- Yngve Monsen, som for øvrig er broren til villmarksprofilen Lars Monsen, tar nå Fretex-saken til Strasbourg. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
annonse
annonse

Per-Yngve Monsen og tre andre varslet om et internt forhold i Fretex. Da ble stillingen hans organisert vekk. Nå tar han saken til Strasbourg.

I 2016 varslet Monsen og tre andre om urettferdig behandling av en kjedesjef i Fretex, som er en kjede av bruktbutikker som drives av Frelsesarmeen.  Etter en omorganisering ble Monsens jobb borte, og han ble tilbudt en annen stilling. Monsen mente han ble straffet fordi han varslet mot ledelsen og gikk til søksmål. Men Monsen tapte saken både i tingretten og i lagmannsretten.

Per-Yngve Monsen er broren til den velkjente friluftsmannen Lars Monsen. Monsen har vært i samme situasjon før. I 2004 varslet han om samrøre mellom Siemens og innkjøpere i Forsvaret. Saken handlet om at Siemens skulle ha overfakturert Forsvaret. Siemens betalte tilbake en del penger, og ble til slutt frifunnet i saken.

annonse

Etter varslene i Siemens, ble arbeidsplassen omorganisert. Mens alle andre fikk beholde jobben sin, var det ikke lenger plass til Monsen. Han gikk til sak og vant, men slet på arbeidsmarkedet i ettertid. I 2008 fikk han Fritt Ords Pris.

Nå vil Monsen prøve saken i Den Europeiske Menneskerettsdomstolen (EMD) i Strasbourg i Frankrike, skriver Dagen.

– Dette handler om ytringsfrihet. Staten vil at du skal varsle, men dersom du gjør det, blir du så utrolig hardt straffet. Alle skjønner jo at denne dommen vil gjøre at flere vil vegre seg mot å varsle, sier Monsen til avisen.

annonse

Fretex avviser at de har utsatt Monsen for en gjengjeldelse. Kommunikasjonssjef Trine Gjermundbo sier til Dagen at bedriften oppfordrer ansatte til å varsle.

– Samtidig er ikke et varsel det samme som en konklusjon, legger hun til.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon