Hjelpeorganisasjonen Oxfam advarer om at mellom 6.000 og 12.000 mennesker kan dø av sult hver dag innen året er omme. Den drastiske forverringen skyldes i stor del koronakrisen. Her er sju måneder gamle Issa Nasser fra Jemen. Han veier bare tre kilo. Ifølge Unicef kan 2,4 millioner barn bli skjøvet til randen av sult. Foto: Issa Al-Rajhi / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

12.000 mennesker hver dag kan dø av sult som følge av coronapandemien. Det er potensielt flere enn av selve viruset.

Den britiske hjelpeorganisasjonen Oxfam i en ny rapport at «konflikt, klimakrisen, ulikhet og et ødelagt matsystem gjør at flere millioner mennesker lever i, og dør av, sult hvert år».

Problemene kan forverres av storskala arbeidsløshet, vansker med produksjon i jordbruket som følge av sykdom og nedstengninger, og vansker med å få distribuert nødhjelp.

annonse

Verdens matvareprogram WFP anslår at antall mennesker i sultkrise vil øke til 270 millioner innen året er omme som følge av pandemien. Det er en økning på 82 prosent siden 2019, og betyr at mellom 6.000 og 12.000 mennesker kan dø av sult hver dag – og kanskje også fler.

Les også: Sult truer millioner av amerikanere

Særdeles sårbare land og områder: Jemen, Afghanistan, Venezuela, Kongo, Sør-Sudan, Etiopia, Syria, Sudan, Haiti og i den vestlige delen av Sahel-regionen: Burkina Faso, Mali, Mauritania, Niger, Tsjad, Senegal og Nigeria.

annonse

I disse landene og regionene finner vi 65 prosent av verdens sultrammede. Men det advares også om utviklingen i flere nye land.

«Mellominntektsland som India, Sør-Afrika og Brasil har raskt stigende sultnivå, da millioner av mennesker som så vidt klarte seg, nå har blitt vippet over kanten av pandemien», heter det i rapporten.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon