Australias statsminister Scott Morrison. Arkivbilde. Foto: Peter Parks / AP / NTB
annonse
annonse

Hongkong-borgere med studie- eller midlertidig visum i Australia tilbys nå varig opphold i landet.

Det ble klart etter en kunngjøring fra Australias statsminister Scott Morrison 9. juli. Ordningen vil kunne omfatte 10.000 Hongkong-borgere som befinner seg i landet. Dessuten vil Australia lokke bedrifter i Hongkong til å flytte «Down Under».

Ordningen begrunnes med den politiske situasjonen i Hongkong og Australias ønske om å tiltrekke seg talentfulle immigranter som dessuten har et demokratisk sinnelag.

annonse

Videre vil Australia suspendere sin utleveringsavtale med Hongkong. Landet slår dermed følge med Canada. Kina raser mot avgjørelsen, som de kaller innblanding i landets indre anliggender, og advarer om at Australia «må ta konsekvensene».

Les også: Kina truet med boikott – nå kan de ha gjort alvor av trusselen

Dette skjer samtidig som New Zealand gjennomgår sitt forhold til Hongkong, herunder utleverings- og eksportavtaler samt offisielle reiseråd til newzealandere.

annonse

Det er ikke første gang Australia åpner døren for forfulgte kinesere. I 1989 fikk 42.000 kinesiske studenter forlenget opphold i landet som følge av massakren av ubevæpnede studenter på Den himmelske freds plass.

Etter at Kina innførte sin nye sikkerhetslov for Hongkong, er det i hovedsak USA, Storbritannia, Australia, Canada og New Zealand som har handlet mot det som de påstår er en innskrenkning av Hongkongs selvstyre.

Les også: EU kritiserer kinesisk vingeklipping av Hongkongs autonomi – tør ikke innføre sanksjoner

EU har på sin side inntatt en mer reservert rolle. Herunder har EUs utenrikssjef Josep Borrell uttalt at sanksjoner ikke er riktig vei å gå.

Erna Solberg er fortsatt taus om situasjonen i Hongkong. I det siste har statsministeren deltatt i gay pride og åpnet nye fiskeboder i Bergen.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon