Sjefen for USAs generalstab, general Mark Milley, vil vurdere å endre navn på militærbaser som er oppkalt etter sørstatsgeneraler, stikk i strid med hva president Donald Trump mener. Foto: Greg Nash / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Sjefen for USAs generalstab er åpen for å endre navn på militærbaser som er oppkalt etter sørstatsgeneraler.

I en høring i Kongressen torsdag sa general Mark Milley at symboler fra Konføderasjonen virker splittende og kan oppfattes som en fornærmelse mot afroamerikanere i uniform.

– Den amerikanske borgerkrigen var en opprørshandling, et forræderi den gangen, mot Unionen, mot stjernebanneret, mot USAs grunnlov. Konføderasjonens offiserer snudde ryggen til sine kamerater og eden de hadde avlagt, sa Milley.

annonse

Milley, som er USAs øverste general, viste til at hæren er en av institusjonene i USA der minoriteter er best representert. Rundt 20 prosent av soldatene er svarte og helt opp til 30 prosent i enkelte avdelinger.

Milley mener at navnet på basen svarte soldater jobber på kan virke krenkende.

– Når disse unge soldatene går inn på baser som Fort Hood eller Fort Bragg, blir de minnet på at generalen basen er oppkalt etter, kjempet for slaveriet som kan ha holdt deres forfedre som slaver, sa Milley.

annonse

Milley mener også at sørstatsflagg, statuer og andre minner fra Sørstatene og slaveriet kan virke krenkende.

President Donald Trump har gjort det klart at han ville legge ned veto om et slikt forslag skulle lande på hans skrivebord.

Trump sier at militærbasene med sine navn er en del av USAs ærerike historie og at hans administrasjon aldri vil vurdere å gi dem nye navn.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon