Emilie Stordalen under åpningen av hotell Villa Copenhagen. I forgrunnen hennes bror Jacob. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
annonse
annonse

Dagens Næringsliv får kritikk etter en anmeldelse avisen nylig publiserte i etterkant av et opphold på Hotell Ullensvang i Hardanger.

Sitatet som skaper reaksjoner er følgende:

«Man kan henge opp så mange hardangerbunader i montre man bare vil, men når hotellopplevelsen ikke innfrir forventningene og det er litt for mange utenlandske servitører i norske folkedrakter er ikke budskapet troverdig.»

annonse

Ansatte reagerer

Medier 24 har snakket med Barbara Utne. Utne-slekten har vært vertskap for hotellet i generasjoner, og er vant til utenlandske ansatte. Hun forteller at flere ansatte er lei seg og oppfattet dette som «rasistiske og ondskapsfulle ytringer.»

– De har jobbet her i mange år, noen har fått norsk statsborgerskap og de føler seg norske. Disse beskrivelsene er spesielle å lese i 2020.

annonse

Les også: Stordalen gir 25 milliarder til barna

Reagerer

Emilie Anker Stordalen er markedsdirektør på hotellet The Hub i Oslo. Hun er datter av hotellmilliardæren Petter Stordalen. Hun reagerer på sitatet, og spør på Instagram hva DN mente med bemerkningen.

I et svar til en kommentar som påpeker at DN ikke nødvendigvis hadde onde hensikter, skriver Stordalen:

– Kanskje ikke, men 43% av ansatte som jobber i reiselivsbransjen har utenlandsk bakgrunn. Mange av de fantastiske hotellene i landet går rundt takket være deres innsats. Da er ikke den kommentaren fra DN fair.

annonse

Ikke galt med utlendinger

DN har nå endret teksten på anmeldelsen. Publiseringsredaktør Ingeborg Volan forklarer:

«Vi valgte å endre teksten fordi formuleringen kunne gi inntrykk av at vi mener det er galt med utlendinger i norske folkedrakter. Det mener vi ikke.»

Volan understreker at DN mener det er bra at utenlandske arbeidere «bidrar med kompetanse, kapasitet og mangfold.»

Les også: Tryglet om penger på Dagsrevyen – nå blir Stordalen refset

Rasistiske holdninger?

Også Aftenposten-journalist Ingeborg Senneset reagerer, og mener det er «underlig og gammeldags» at opprinnelsen er avgjørende for om man fremstår «troverdig» i en folkedrakt.

– Det oppstår også et spørsmål om hvordan anmelder vet hvem som er norske og ikke. Jeg registrerer at noen tar det et skritt videre og spør om DN avslører underliggende rasistiske holdninger, sier hun og understreker:
– Det blir for meg å dra det altfor langt ut fra en enkel formulering.

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon