Andrzej Duda. Foto: AP /Czarek Sokolowski
Andrzej Duda. Foto: AP /Czarek Sokolowski
annonse
annonse

Polens nasjonalkonservative president Andrzej Duda får 50,4 prosent av stemmene mens utfordreren Rafal Trzaskowski får 49,6 prosent, ifølge en valgdagsmåling.

Det er for tett til å kunne utrope en vinner, skriver NTB.

Den sittende nasjonalkonservative presidenten  Andrzej Duda har erklært seg som vinner, selv om resultatet øyensynlig kan gå begge veier.

annonse

– Lenge leve Polen! Å vinne valget med 70 prosents frammøte er virkelig utrolig. Jeg er meget rørt. Takk til alle mine følgere, sa Duda på en valgvake i byen Pultusk, 60 kilometer nord for Warszawa ifølge NTB.

Duda burde ventet

Men det kan hende Duda burde ventet med feiringen. På grunn av Covid-19 har alle polakker i utlandet kunne stemme pr. brev, uten å møte opp på de respektive ambassadene. Det forventes at disse utenlandsstemmene i stor grad vil gå til Trzaskowski.

annonse

Det er også verdt å merke seg at valget i Polen også er et valg mellom storbyen og dets kosmopolitiske, progressive verdier, mot periferien, som gjerne er opptatt av mer tradisjonelle verdier. Dette mønsteret kan vi kjenne igjen i USA, Brexit, Frankrike (de gule vestene) og også her hjemme i Norge i saker som ACER, vindmøller og EU-tilknytning.

Presidenten i Polen er på mange måter en symbolsk figur. Men presidenten har vetorett, og kan sette masse kjepper i hjulene for sittende regjering. Derfor regnes dette valget som svært avgjørende.

Nyhetsbyrået DPA melder at det offisielle resultatet er først ventet tidligst mandag kveld, melder DPA.

Her er fakta om Andrzej Duda, en av Europas mest prominente nasjonalkonservative politikere: 

* Født: 16. mai 1972 i Krakow. (48 år gammel)

* Polens president siden 6. august 2015. Har blant annet erfaring fra EU-parlamentet, fra den polske nasjonalforsamlingen og fra stillingen som statssekretær.

annonse

* Advokat med doktorgrad i juss fra Det jagellonske universitet i Krakow.

* Tilhørte det konservative regjeringspartiet PiS (Lov og rettferdighet) fram til han ble valgt, men meldte seg ut av partiet i tråd med polsk tradisjon om at presidenten ikke skal ha noen formell partitilhørighet. Støttes av PiS, som ikke stilte med en egen kandidat i første valgomgang.

* Fikk 43,50 prosent av stemmene i første valgomgang 28. juni.

* Har løftet fram familieverdier og motstand mot homofiles rettigheter i valgkampen. Står for en videreføring av dagens politikk og er ofte på kant med EU. Står sterkt blant eldre velgere og på landsbygda.

Meget viktig presidentvalg i Polen

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon