Høyres Michael Tetzschner mener Norge må ta imot dissidenter fra Hongkong. Foto: AP Photo/ Vincent Vu/NTB scanpix
annonse
annonse

Høyres Michael Tetzschner åpner for å gi asyl til demokratiforkjempere som er i fare etter at Hongkong innførte en omstridt sikkerhetslov.

Tetzschner, som er første nestleder i Stortingets utenrikskomité, mener at Norge må ta en tøffere tone overfor Kina og bli et fristed for demokratiforkjempere fra Hongkong.

– Sammen med andre land bør Norge ta imot intellektuelle og demokratiforkjempere fra Hongkong som på humanitært grunnlag gis opphold, sier han til Aftenposten.

annonse

– Vi kan ikke ta imot alle, men vi kan samarbeide med andre nordiske land og for eksempel EU om et slikt tilbud, sier Tetzschner.

Frps utenrikspolitiske talsperson, Christian Tybring-Gjedde, støtter forslaget så lenge det blir en tilsvarende reduksjon av flyktninger fra andre land.

Hans Jørgen Gåsemyr, Kina-forsker ved Universitetet i Bergen og ved NUPI, mener Kina vil reagere om Norge tar imot dissidenter fra Hongkong.

annonse

– Norge må regne med reaksjoner fra Kina om man følger store deler av den linjen som Michael Tetzschner ønsker, men det er ikke noe automatikk i at Kina vil reagere, sier han.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon