Studien viser en kraftig økning av afrikanere ved starten av år 2100. Illustrasjonsbilde: Mariamichelle/Pixabay
annonse
annonse

I 2100 kommer det til å bo 8,8 milliarder mennesker på jorden, to milliarder færre enn FNs anslag.

En studie utført av en internasjonal gruppe forskere tegner et bilde av et globalt maktskifte på grunn av sviktende fruktbarhet og en aldrende befolkning.

Mer enn 20 land, inkludert Japan, Spania, Italia, Thailand, Portugal, Sør-Korea og Polen, kommer til å få halvert antall innbyggere, mens afrikanske land sør for Sahara kommer samtidig til å få tredoblet sine, viser studien som er publisert i The Lancet.

annonse

Nigeria alene spås en økning på nærmere 800 millioner fram mot 2100.

Kinas folketall er anslått å falle fra dagens 1,4 milliarder til 730 millioner om 80 år. Studiens hovedforfatter, Christopher Murray, ved University of Washington, mener dette er godt nytt.

– Disse anslagene er godt nytt for miljøet, med mindre press på matproduksjonen og lavere karbonutslipp. I tillegg utgjør de en betydelig økonomisk mulighet for utvalgte land sør for Sahara, sier han.

annonse

Hovedforskjellen mellom FNs anslag og disse nye anslagene er fruktbarhetstallet. Reproduksjonsnivået for en stabil befolkning er 2,1 fødsler per kvinne. FNs anslag baserer seg på antakelsen om at land med lave fruktbarhetstall i snitt vil øke til om lag 1,8 barn per kvinne, skriver NTB.

– Vår analyse antyder at når kvinner blir høyere utdannet og har tilgang til reproduktive helsetjenester, velger de gjennomsnittlig å få færre enn 1,5 barn, sier Murray.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon