Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson. Foto: Fredrik Sandberg/TT / NTB scanpix
annonse

Sentios julimåling viser at Sverigedemokraterna (SD) vokser kraftig på bekostning av Socialdemokraterna (S). SD oppnådde 24,1 prosent og er landets nest største parti, bare litt over en prosent bak S, som fikk en oppslutning på 25,5 prosent.

Årsakene til SDs vekst er Sveriges håndtering av virusutbruddet. Men det er ikke det eneste. På toppen av det kommer en kraftig økning av strømprisen på grunn av stenging av kjernekraftverk, og ikke minst en sterk misnøye over innvandringspolitikken.

Les også: Sverigedemokraterna topper ny måling – er største parti

annonse

Politisk kommentator Malcom Kyeyune  sier til Nyheter Idag at SDs vekst kommer ikke av deres egen politikk, men heller en misnøye over Stefan Löfvens parti Socialdemokraterna.

– Da regjeringspartiet begynte å nærme seg 30 prosent, burde varsellampene ha blinket. Det skapte en forventning til at Socialdemokraterna skulle håndtere virusutbruddet, sier han.

Les også: Sverige: Migrasjon splitter Löfvens koalisjonsregjering

annonse

Videre mener han veksten på meningsmålingene kan bli et problem for SD, forventningene øker. De var dominerende i politikken før utbruddet, men så overskygget det alt og regjeringen ble alene i rampelyset.

At SD vokser nå kommer ikke at de selv sitter i førersetet. Men at Stefan Löfvens politikk har skapt mye misnøye og det tjener opposisjonspartiet SD.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse