Illustrasjonsbilde. Foto: Roland Schgaguler / SCANPIX
annonse
annonse

Et ektepar søkte etter norske jordbærplukkere gjennom lokalt idrettslag. Søknadene rant inn.

Ekteparet Børe Vold og Anette Løvlien Vold, som begge driver gård og er bosatte på Ottestad i Viken kommune, måtte av spesielle grunner i år søke etter norske jordbærplukkere, skriver Nationen.

– For det første kom koronapandemien. Normalt skulle det kommet 65 polakker for å plukke jordbær, i år kom det 41. Da de endelig kom, måtte de sitte i karantene, sier Løvlien Vold.

annonse

Les også: Bønder flyr inn jordbærplukkere – har vi ikke arbeidsledige i Norge?

De skjønte derfor at de måtte gjøre ting annerledes i år. Derfor søkte de etter plukkere gjennom det lokale idrettslaget  i samarbeid med NAV. Det var første gang de søkte etter nordmenn til denne jobben. Overraskelsen var derfor stor da det kom inn så mange som 70 søknader. Nå står 17 stykker er på plukkelisten.

– Ungdommen må få prøve hvordan det er å plukke jordbær, de fleste har jo aldri prøvd det før. Det gjør vondt og det er tungt i begynnelsen, forteller Løvlien Vold.

annonse

Norsk ungdom i jordbæråkeren står i skarp kontrast til det Resett skrev om 20. juli, om jordbærbonde Per Isingrud ved Minnesund i Viken som gikk til det skritt å chartre et fly med vietnamesere til åkeren sin.

Plukkerne begynner klokken fem.

– Det går greit når jeg først har kommet meg opp og i gang med jobbingen, forteller Nora Luiza Monsen (17).

Det var ikke vanskelig å lære opp de norske plukkerne.

– De er kjempeflinke, har gull innstilling, møter presist og er positive, skryter bonden.

Men hun sier at det går litt saktere med de norske ungdommene enn når polakkene plukker. De har mer trening etter å ha jobbet her i mange år.

annonse

– Polakken er harde i psyken, fortsetter hun.

På spørsmål om ekteparet også neste år ønsker seg norske jordbærplukkere svarer Løvlien Vold slik:

– Det er vanskelig å forutsi. Vi har et ønske om det og skal prøve å få inn åtte til ni stykker, det er viktig å bygge opp kompetansen.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon