Etter mye strid vedtok Hole kommune i år at et minnesmerke over terrorangrepet skal ligge ved Utøykaia i Tyrifjorden. Minnesmerket skal bestå av 77 bronsesøyler – en for hver av de 77 personene som ble drept under terrorangrepet. Naboer har imidlertid gått til søksmål mot kommunen i et forsøk på å stanse byggingen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
annonse
annonse

Onsdag er det ni år siden terrorangrepet mot regjeringskvartalet og Utøya. På grunn av korona blir det en dempet markering av angrepet som tok 77 liv.

I stedet for samlinger på Utøya og foran regjeringskvartalet, som fortsatt ligger som et åpent sår i Oslo sentrum, blir det en klemmefri markering på internett med taler, kransenedleggelser og musikkinnslag. Markeringen sendes også direkte av NRK.

– Det på grunn av smittevern. Vi kunne ikke oppfylle begrensningen på maks 200 personer. Vanligvis har det vært mellom 200 og 500 personer på Utøya under markeringene, forklarte leder Lisbeth Røyneland i Den nasjonale støttegruppen til NTB i helgen.

annonse
Taler og sang

Markeringen starter klokka 10 foran regjeringskvartalet, med taler av både Røyneland og statsminister Erna Solberg.

Senere på dagen vil det bli holdt markering på Utøya, med taler fra AUF-leder Ina Libak og Ap-leder Jonas Gahr Støre. Her ble 69 mennesker, de fleste unge AUF-ere, drept den mørke julidagen i 2011. AUF tok Utøya tilbake i 2015, men på grunn av korona er årets sommerleir avlyst.

Artisten Frida Ånnevik vil i år stå for de musikalske bidragene på begge markeringene, som også vil inneholde kransenedleggelse og opplesning av navnene til de 77 personene som ble drept 22. juli.

annonse

Det blir også arrangert lokale markeringer flere steder rundt om i landet.

Stor oppmerksomhet

Det største terrorangrepet på norsk jord noensinne blir fortsatt viet stor oppmerksomhet. De to siste årene er det blant annet laget to filmer og en norsk TV-serie om angrepet.

Erik Poppes film «Utøya» fra 2018 fikk hederlig omtale på filmfestivalen i Berlin, mens filmen «22 July» av Paul Greengrass fra samme år gir, ifølge kritikerne, et troverdig portrett av gjerningsmannen Anders Behring Breivik, som i 2017 skiftet navn til Fjotolf Hansen.

I år kom TV-serien «22. juli» som regissørparet Sara Johnsen og Pål Sletaune står bak. Den forteller historien om de som var på jobb da terroren rammet Norge. Under prisutdelingen Gullruten i juni ble serien kåret til årets beste dramaserie.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon