- Resett - https://resett.no -

MDG-byråd i Bergen: Skal vi bekjempe rasisme, må nordmenn endre seg

Katrine Nødtvedt (MDG), byråd for kultur, mangfold og likestilling i Bergen, mener nordmenn må være villige til å endre seg.

Hun skriver i Bergens Tidende [1] at Frp-politikere avslører en manglende vilje til å lytte og til å endres. Endringsvilje noe vi trenger mye av hvis det skal skapes et rettferdig og rasismefritt samfunn, mener hun.

Les også: Religionsprofessor omtaler utviklingen som tragisk: – «Antirasisme» er en religiøs vekkelsesbevegelse [2]

annonse

Nødtvedt forteller om sin opplevelse i møte med det muslimske miljøet i Bergen. Hun har vært i kontakt med miljøet for å få innspill i arbeidet mot muslimhat. Hun følte en sterk opplevelse da flere fortalte om rasisme og fremmedfiendtlighet.

MDG-byråden blir provosert over Frp-politikere og andre samfunnsdebattanters syn på rasismedebatten i det siste. Hun sier at de kjemper om å påpeke hvor overdrevet og irrasjonell den antirasistiske bevegelsen er, eller hvor umulige det er å vite om man selv er rasist eller ikke når «alt plutselig er rasisme».

Les også: Norsk-iraner kritiserer rasismehystieriet – har aldri opplevd rasisme i Norge [3]

annonse

Dette er Nødtvedt uenig i. Hun mener at debatten handler om talemåter og andre hverdagslige ting, uten vonde intensjoner – at de kan oppleves støtende for innvandrere. Det kan vi gjøre noe med.

– Vi burde jublet for alle konkrete forslag til hvordan vi kan få folk til å føle seg inkluderte og likeverdige. I stedet virker det som om nettopp det å kategorisere hverdagslige talemåter og handlinger som en del av en rasismen, er det som vekker mest harme.

Hun mener at nordmenn må lære seg å akseptere at deres oppførsel kan være feil. Vi er vant til å snakke og vitse akkurat som vi vil, hevder hun. Vi må tenke gjennom om det vi sier og gjør faktisk er greit, skal vi tro MDG-politikeren. Man må være bevisst på at det en sier og gjør påvirker ens omgivelser, synes hun.

Tegn abonnement [4] eller støtt oss på andre måter [5] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474