Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix
NAV. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
annonse
annonse

Statlige virksomheter er en «gullgruve for konsulentbransjen,» skriver Klassekampen. 

I 2019 gikk nesten sju milliarder kroner over statens budsjetter til IT-konsulenter.

Nav er blant dem som har brukt mest penger.  Samlet sett har Nav kjøpt inn IT-tjenester for totalt 621,7 millioner kroner.

annonse

Jonas Slørdahl Skjærpe, IT-direktør i Nav, sier til Klassekampen de jobber aktivt for å minske andelen innleide IT-konsulenter og de tilhørende konsulentutgiftene.

– Vi har fortsatt en større andel eksterne konsulenter enn ønskelig, og vi jobber med å erstatte konsulenter med egne ansatte, sier Skjærpe.

Les også: Forskere mener Norge bruker «hundrevis av milliarder» på klimatiltak som virker mot sin hensikt og gir økte CO2-utslipp

annonse

– Én million per hode

Nav bruker konsulenter fra teknologibedrifter som Visma, Capgemini og Bekk Consulting.

IT-direktøren innrømmer at Nav kan spare mye på å kutte ned på konsulentene og heller bygge kompetansen og ansette internt.

Å ha en ansatt koster omlag 25 prosent mer enn selve bruttolønnen. Dette er kostnader knyttet til arbeidsgiveravgift, forsikring, pensjon og andre utgifter. Men selv med alle kostnadene som hører til å ha en ansatt, kan man spare en million på å bytte ut konsulenten med en vanlig ansatt.

– Vi anslår at forskjellen på å leie inn en konsulent versus å ha en intern ansatt er i underkant av én million per hode, sier Skjærpe.

Det kommer ikke frem i Klassekampens artikkel hvorfor konsulentene koster så mye eller om det er mangel på konkurransen i bransjen som gjør at prisen er så høy.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon