En 70 meter lang vinge på vei opp til Guleslettene vindpark like ved Florø. Totalt skal de reises 47 vindmøller i dette området. Hvert tårn er 90 meter høyt. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
annonse
annonse

Risiko for vannforurensning og manglende løsninger for håndtering av turbinblader er sentrale punkter når Norge klages inn for EUs overvåkningsorgan ESA.

Det er Norges Miljøvernforbund (NMF) som står bak klagen. De ønsker å stoppe inngrepene i norsk natur, som følge av vindkraftutbygging i kyst- og fjellandskapet vårt, skriver Firdaposten.

Miljøvernforbundet hevder i klagen at både anleggsarbeid og drift av vindturbiner kan forurense drikkevannskilder og andre vannkilder. De tar også opp risikoen for brann i turbinene, samt fare for lekkasje av ulike miljøgifter.

annonse

Den norske utbyggingspraksisen bryter med EUs direktiver for vann, deponi og avfall, hevder NMF. En farlig partikkelmiks fra slitasje på rotorbladene kan havne i naturen.

– Store areal på fjellets urørte natur blir påvirket, noe som Norges Miljøvernforbund ikke aksepterer, heter det i pressemeldingen.

Les også: Forskere slår hull på Regjeringens vindkraftargumenter

annonse

I forhold til deponering av biologisk nedbrytbart avfall, påpeker NMF at det siden 2009 har vært et forbud mot dette i Norge. De mener dette forbudet omfatter brukte rotorblader, og konkluderer slik:

«Sirkulærøkonomi, CO₂- fotavtrykk, forurensning, avfallshåndtering er overhode ikke tatt med i beskrivelsen av vindturbinparker. NMF betrakter dette som en meget stor svakhet i og med at det er store avvik. Både EUs direktiver, forordninger og norsk lov og rett kravsetter «føre-var-prinsippet» innen forurensning og håndtering av avfall. Vindturbinblader som avfall er overhode ikke ivaretatt som en del av sirkulærøkonomien.»

 

 

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon