Manchester Uniteds Ole Gunnar Solskjær blir søndag den førske norske manageren som fullfører en hel sesong i engelsk fotball. Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Ole Gunnar Solskjær bryter søndag en ny barriere. Han blir første nordmann som har vært manager i engelsk profesjonell fotball gjennom en hel sesong.

Tidligere har Egil «Drillo» Olsen (Wimbledon), Ståle Solbakken (Wolverhampton) og Solskjær selv (Cardiff) innledet hver sin sesong som manager i en klubb i engelsk fotball, men alle fikk sparken før sesongslutt.

Solskjær har allerede den mest profilerte trener- eller managerjobb en nordmann har hatt, i Manchester United. Han ble i fjor den første nordmann som har rundet ett år som sportslig ansvarlig i en klubb i det engelske profesjonelle seriesystemet, og søndag fullfører han for tredje gang en seriesesong i England med jobben i behold.

annonse

Likevel er det første gang en nordmann har hatt jobben fra første til siste seriekamp, og det i sesongen som på grunn av koronaviruset er den lengste noen gang.

Manchester United spilte sin første kamp 11. august i fjor og runder av PL-sesongen 26. juli, 11 måneder og 15 dager senere.

De fire første ganger en nordmann ble ansatt som manager i klubber i Premier League eller mesterskapsserien, varte hele eventyret kortere enn det. Inntil Solskjær slo ham hadde Drillo rekorden med 10 måneder og 23 dager som Wimbledon-manager.

annonse

Solskjær ble ansatt som Manchester United-manager 19. desember 2018, etter at forgjengeren José Mourinho fikk sparken. Søndag har han hatt jobben i 19 måneder og sju dager, nesten dobbelt så lenge som Drillo-rekorden.

Han styrte United til 6.-plass forrige sesong. Søndag trenger United-laget hans ett poeng borte mot Leicester for å være sikker på fjerdeplassen som gir mesterligaspill. Om Chelsea taper for Wolverhampton, kan United greie det selv med tap.

Dette er nordmennene som tidligere har prøvd seg som manager i klubber i de to øverste divisjoner i engelsk fotball:

Egil «Drillo» Olsen i Wimbledon (10 måneder, 23 dager):

Premier League 1999-2000: Sparket 1. mai, to runder før slutt (etter 7 seirer, 11 uavgjorte og 18 tap). Laget hadde da fortsatt sjansen til å berge plassen, men rykket ned fra Premier League og har aldri tatt seg tilbake.

Ole Gunnar Solskjær i Cardiff (8 måneder, 16 dager):

Mesterskapsserien 2014-15: Sparket 18. september etter 7 serierunder (2 seirer, 2 uavgjorte, 3 tap), som ga 17.-plass. Solskjær ble ansatt i januar samme år og ble første nordmann som fullførte en sesong i managerstolen i en engelsk klubb, men Cardiff rykket ned fra Premier League.

Ståle Solbakken i Wolverhampton (6 måneder, 4 dager):

Mesterskapsserien 2012-13: Sparket 5. januar (da klubben lå på 18.-plass etter 30 serierunder).

annonse
Henning Berg i Blackburn (1 måned, 27 dager):

Mesterskapsserien 2012-13: Ansatt i oktober, sparket 27. desember etter 57 dager i jobben (og én seier på 10 seriekamper).

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon