Kvinnelige prester er nå i flertall i Sverige, der Elisabeth Oberg Hansen (bildet) har vært prest i over 30 år. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Den svenske kirken har nå for første gang flere kvinnelige enn mannlige prester.

Det er nå 1.533 kvinnelige og 1.527 mannlige prester i Sverige. Også erkebiskopen er kvinne.

– Dette avspeiler på en måte samfunnet. Det er som det bør være, sier prest Elisabeth Oberg Hansen, ifølge NTB.

annonse

Den svenske kirken åpnet for å ordinere kvinner alt i 1960 og ligger også på andre områder langt framme når det gjelder likestilling, skriver nyhetsbyrået.

Les også: Sverige: Kirken krever corona-støtte til ulovlige innvandrere

Den norske kirke fikk kvinner adgang til presteembetet i 1938, men loven sa at de ikke bør utnevnes om menigheten av prinsipielle grunner er imot deres tjeneste, skriver SNL. I 1956 vedtok Stortinget å fjerne menighetenes reservasjonsrett. Dermed fikk kvinner adgang til presteembeter på lik linje med menn.

annonse

Norge fikk sin første kvinnelige prest året etter Sverige, i 1961. Da ble Ingrid Bjerkås utnevnt av Kongen i statsråd til sokneprest i Berg og Torsken på Senja.

I 2019 kom kvinnene i flertall i det norske bispekollegiet, 7 av 12 biskoper er kvinner. Tall fra 2016 som Vårt Land fikk hånd om viste at 7 av 10 prester fortsatt var menn i Norge. I Sverige er de altså allerede i mindretall i kirken. Mye har skjedd på 50 år.

57,7 prosent av innbyggerne i Sverige er medlem i Den svenske kirken.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon