- Resett - https://resett.no -

Smedshaug med krass kritikk av norsk økonomi: – Oljebygd korthus drevet av boliginflasjonens velsignelser

Forsker mener norsk økonomi er et korthus. Alt avhenger av boligbygging og stigende priser. Og det hele er undebygget med gjeld. Vi sitter vi med hus, hytte(r) og bil(er) vi ikke har betalt.

«Det er etter hvert godt dokumentert at boligen overtok som den store driveren av økonomien etter murens fall, mens globaliseringen og manglende nasjonal bevissthet førte til tap av nasjonalt industrieierskap til multinasjonale selskaper, samt flytting av produksjon til Østen, særlig Kina.»

Det er forskeren Christian Anton Smedshaug som skriver dette i et innlegg i Klassekampen. [1]

annonse

Han mener tapet av industri midlertidig har blitt kompensert med «rentefradragets og boliginflasjonens velsignelser», Ikke bare i Norge, men i mange vestlige land. «Her sitter vi med hus, hytte(r) og bil(er) vi ikke har betalt, basert på finanssystemets stadig mer uklare irrganger med nullrente og pengetrykking, og i tillegg oljeprisens svingninger,» skriver han.

Les også: Pengetrykkingen gir konsekvenser: Gullprisen stiger over 1900 dollar [2]

Smedshaug mener det er det han omtaler som det «oljesmurte boligindustrielle kompleks, anleggssektoren inkludert, som driver dette landet ubønnhørlig mot avindustrialisering, mens vi bruker penger på fjordkrysninger, landvind, firefeltsveier parallelt med jernbane, kraftnettet, flytting av etablerte anlegg og institusjoner, og medfølgende riving og nybygging.»

annonse

Han mener Norge finansieres av en oljeøkonomi vi i «stadig større grad fordømmer, og vi snakker om en omstilling som ikke skjer.»

Halvveis ut i 2020 er Fastlands-Norges handelsunderskudd på 142 milliarder, opp fire prosent fra i fjor.

Smedshaug nevner flere prosjekter han mener mangler samfunnsøkonomisk fornuft: Andøya skal flyttes til Evenes (minimum fem milliarder), Bodø kampflybase er flyttet til Ørlandet (seks milliarder i tillegg til ny flyplass i Bodø). Han spør også om rasjonalet for å bygge en tredje rullebane på Gardermoen (20 milliarder), framfor å bruke Rygge som allerede ligger der. Og flyttingen av Ullevål sykehus til Gaustad kan koste 60 milliarder.

Nyindustrialisering

Det er litt de samme økonomiske temaer som Donald Trump snakker om for USA som Smedshaug tar til orde for i Norge. Vi må gjenreise industrien. Vi kan ikke leve av dyre og lite kostnadseffektive bolig-, anleggs-, kraft- og samferdselsprosjekter.

– Industribygging må heretter gjennomsyre den store pengebruken – den industrialiserende stat fra etterkrigstiden må gjenskapes. Et naturlig mål vil være ti prosent av BNP fra industri i 2025 – opp fra dagens sju prosent, skriver han

Christian Anton Smedshaug kan sees her i et Resett-intervju fra 2017 om norsk økonomi. 

Tegn abonnement [3] eller støtt oss på andre måter [4] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse