Illustrasjonsbilde. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
annonse
annonse

Vi undrer på hva som skjedde, Sverige. Vi som fra barnsben av elsket Sverige og det svenske. Vi som så opp til det storslåtte og det vakre og arven etter stormaktstiden.

Vi som respekterte folkhemmet. Vi som slukte vår Sjöwall & Wahlöö med spenning og glede. Vi som elsket å flanere i Gamla Stan. Vi som alltid stoppet for käk på Den Gyldene Freden og hver gang fornemmet Bellmans, Taubes og Vreeswijks inspirasjon sveve lett over borddukene.

Hva brast så høyt, Sverige?

annonse

Les også: Svenske tilstander: En hel bydel styres av en klan

Anders Tegnell kakler, Stefan Löfven, i den grad han viser seg i det hele tatt, kakler enda mer. Det er noe nesten Trumpsk over faktahåndteringen.

George Floyd fikk ikke puste. Det får heller ikke svenske gamlinger. Sverige administrerer gjennom sin «eldreomsorg» de rene dødsleire for eldre og syke mennesker. I motsetning til George Floyd, som døde i løpet av kort tid, utsettes svenske eldre for en langsom og utdratt kvelning. Det tar lang, lang tid for dem å dø. De få pleierne som er på jobb er fast-tracket inn i eldreomsorgen. Ikke er de utdannet eller kurset. Ikke kan de svensk heller. Men statistikkene, skjemaene og utviklingskurvene er jo så fordømt flotte, er de ikke? Og kaklofonien vil ingen ende ta.

annonse

Les også: Sverige: Tilliten til Tegnell og Löfven synker

Noen få fornuftige stemmer tør etterhvert å rokke ved dumhetene, men det er altfor, altfor seint. De eldre er allerede kvalt. De ansatte har ikke egnet beskyttelsesutstyr. Oksygentilførsel har man ikke hørt om. Og de gamle dør alene uten legetilsyn, uten verdighet. Mens de ansvarlige kakler videre på neste pressekonferanse.

Svensker har en inngrodd og ubegrenset tillit til de styrende. Landets suverent mektigste mann; å neida, ikke Kungen, ikke Statsministeren, men selvsagt Anders Tegnell, beæres ved at hans kontrafei tatoveres fast til svenske kropper. Tatoveringene plasseres ikke en gang på svenske rumper. Det ville ihvertfall gitt en viss ironisk effekt.

Vi må kunne tørre å si det nå. Sverige har mislykkes. Folkhemmet har spilt fallitt. Selvgodheten og faktaresistensen henger over svenskene som et klamt vatt-teppe.

Vi som en gang elsket Sverige er redde og skremte nå. Vi frykter smitteeffekten over grensen.

Nå er det kun opp til oss selv å sørge for at svenskesyken aldri får fotfeste hos oss.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon