Strandpromenaden i Benidorm sørøst i Spania. Landets arbeidsliv har fått hard medfart som følge av smittevernrestriksjoner i forbindelse med koronapandemien. Foto: Alvaro Barrientos / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Coronautbruddet i Spania har ført til at over 1 million spanjoler har mistet jobben, men på grunn av nedstengningen har de ikke kunnet registrere seg som arbeidsledige.

NTB melder at Spanias statistiske byrå (INE) la tirsdag fram tall som viser at antall arbeidsledige kun steg med 55.000 i perioden mellom april og juni. Det offisielle tallet på ledige endte dermed på 3,4 millioner, som representerer en økning på 0,9 prosent – fra 14,4 til 15,3 prosent i andre kvartal.

Tallene gjenspeiler imidlertid på ingen måte de drastiske konsekvensene coronapandemien har hatt på det spanske arbeidsmarkedet, ettersom det er registrert 1,07 millioner færre sysselsatte i perioden.

annonse
Vanskelig jobbjakt

Grunnen er at arbeidsledighetsstatistikken teller kun personer som er på aktiv leting etter en ny jobb. Ettersom dette nærmest var umulig under nedstengningen, havnet den store majoriteten av arbeidsledige utenfor statistikken. Heller ikke millioner av arbeidere som ble permittert og som omfattes av offentlige støtteprogrammer, er medregnet i tallene.

Samtidig viser statistikken at antall utførte arbeidstimer i perioden sank med nesten 23 prosent, et fall Spania aldri har sett maken til.

Servicenæring i krise

Den meste akutte krisen har vært i tjenestesektoren, hvor nesten 817.000 arbeidsplasser har forduftet, hovedsakelig butikk- og restaurantjobber. Disse jobbene er knyttet til turistsektoren, som utgjør 12 prosent av landet bruttonasjonalprodukt.

annonse

Industrisektoren er også rammet, med over 100.000 tapte arbeidsplasser. Landbrukssektoren har tålt krisen noe bedre hvor 21.400 individer har mistet jobben.

Coronautsatt

Coronaviruset har krevd over 28.400 liv i Spania, mens 272.000 mennesker har fått påvist smitte.

Landet kjemper nå for å holde turistnæringen i live samtidig som land som Norge, Storbritannia og Tyskland igjen har begynt å fraråde reiser til landet, spesielt til nordlige områder.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon