Innbyggerne på Holmlia har den siste tiden opplevd flere skyteepisoder i sitt nabolag. I februar markerte møtte mange opp til en antivoldsmarkering. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
annonse
annonse

Journalist og forfatter Inga Holst flyttet til Holmlia i Oslo. Hun trodde det ville være et fint sted å bo. Da fikk hun større plass for pengene. I bydelen Søndre Nordstrand med 38 000 innbyggere, har over halvparten innvandrerbakgrunn.

– Jeg hadde ikke bodd der lenge før ting skjedde, skriver hun i Nettavisen.

Hun våknet om natten at en ble drept, så ble en grovt mishandlet på parkeringsplassen. Dernest var det flere skyteepisoder, der blant annet en ende i rullestol.

annonse

– Så er det Mohammed på 16, som dør etter å ha bli slått ned av broren til en jente han hang med. Han presset vitner til ikke å ringe etter hjelp da Mohammed lå på bakken etter volden. Det kom fram i rettsaken at ære er viktig på Holmlia.

Les også: Ble 16 år gamle Mohammed drept fordi det eksisterer en æreskultur på Holmlia?

Holstrefererer til en rapport som viser at kvinner får stygge blikk om de gikk tynnkledd om sommeren. Her var kleskoden niqab og hijab. Hun begynte å vantrives. Da hun postet på Facebook-forumet «Engasjerte Holmlianere» en rapport fra Sverige om sammenhengen mellom salafisme og kriminalitet, ble debatten heftig. Folk trodde hun tilhørte SIAN.

annonse

– Det føltes som å bo på den marokkanske landsbygda. Bygdedyret voktet og passet på at ingen kritiserte religiøs praksis. Det kjentes mørkt og trangt.

Hun skriver videre at det at vi er nødt til å ha «minoritetsrådgivere» på skolene som skal beskytte barn og unge mot sin egen slekt er dypt problematisk.

Les også: Jeg flyttet fra Søndre Nordstrand – hetsen bare fortsetter

Holst skriver at vi må slutte å fornekte. Vi kan ikke snakke om mangfold når det er enfold. Vi må være kritiske til det de religiøse sier. Det er overhodet ikke tolerant å ikke være kritisk. Vi må føre en debatt der vi utfordrer hverandre.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon