Bullionmynter i gull av typen American Gold Eagle. Illustrasjonsbilde. Foto: Steve Heap / Shutterstock / NTB
annonse
annonse

Finansinvestor og markedsspåmann Peter Schiff øyner en gyllen fremtid for edelmetall. Men først må dollaren kollapse.

Som vellykket investor, herunder eier av Euro Pacific Capital, har Peter Schiff skapt seg et navn i USAs finansmiljø. Schiff er imidlertid mest kjent for dystre markedspådommer – fremfor alt sin dommedagsprofeti om dollarens ultimate kollaps.

Noen mener at Schiff er for pessimistisk, noe som har gitt ham kallenavnet Dr. Doom. Ikke desto mindre forutså Schiff boliggjeldsboblen som utløste finanskrisen i 2007.

annonse

Gull er i dag den eneste reelle utfordreren («principal competitor») til amerikanske dollar når det gjelder verdilagring, fremholder Schiff. Han argumenterer derfor for at gullprisen nødvendigvis må gå opp når dollaren svekkes.

Les også: Pengetrykkingen gir konsekvenser: Gullprisen stiger over 1900 dollar

Ifølge Schiff, som er notorisk short i amerikanske dollar, er det bare et spørsmål om tid før «bunnen faller ut» av USAs offisielle og verdens uoffisielle valuta. Da vil både prisen på gullet og dets lillebror sølvet «eksplodere», fabulerer dollarskeptikeren.

annonse

Gullet vil «gjeninnta sin rolle i sentrum av pengesystemet», mens «verden returnerer til en gullstandard, enten Federal Reserve (USAs sentralbank, journ.anm.) vil det eller ei», mener Schiff. Gullstandard betyr at sedler har dekning i fysisk gull.

Sølv har også skinnende fremtidsutsikter, skal vi tro Schiff, som mener at dette metallet snart vil handles for 50 amerikanske dollar (460 kroner) pr. unse. Det vil i så fall være en dobling fra dagens noteringer rundt 23 dollar.

Les også: Kina: Stilte 83 tonn «gullbarrer» som sikkerhet – viste seg å være kobber

Schiff advarer imidlertid om at sølv er «den nye Bitcoin»: at en periode med opphypet etterspørsel vil avløses av fallende interesse og ditto kurs. Bitcoin, en privat digitalvaluta, ble drevet opp av medieomtale frem til desember 2017, da kursen falt fra 19.650 dollar til 3.400 dollar tolv måneder senere.

Schiff er en uttalt kritiker av dagens brøkreserve-bankvesen («fractional-reserve banking»), hvor en bank kan låne ut større beløp enn den har mottatt i innskudd. Et slikt system vil skape bankkollaps hvis mange nok misligholder lånet sitt eller tar ut pengene sine i kontanter på samme tid, mener Schiff og hans likemenn.

Selv har Schiff syslet med planer om en fullreservebank, det vil si en bank som har full kontantdekning for innskudd. Denne innretningen vil imidlertid umuliggjøre bolig-, bil- og andre lån i dagens omfang.

Les også: Slik handler du gull

Det hersker uenighet om Schiff virkelig er et finansgeni eller bare bekrefter regelen at den som lenge nok advarer om nedgang, før eller siden vil få rett. I 2009, da spotprisen på gull var under 1.000 dollar pr. unse, spådde Schiff en fremtidig pris på 5.000 dollar pr. unse. Elleve år senere handles gull for 1.900 dollar (17.500 kroner).

annonse

På Twitter møter krakkguruen motbør for påstått selektivitet i valget av data. Dessuten har han pådratt seg sinte bitcoinfans som ikke liker at Schiff ikke kan snakke gullet opp uten å alltid måtte rakke ned på bitcoin.

– Du er flink til å velge ut en enkelt dag som favoriserer sølv (sammenlignet med bitcoin, journ.anm.), skriver en som kaller seg Colin.

– Peter, du burde virkelig overveie å stille til valg. Din bevisste uærlighet går til spille som bruktgullselger, lyder det sarkastisk fra en annen.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon