Lan Marie Nguyen Berg, byråd for miljø og samferdsel i Oslo kommune. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse
annonse

Arbeiderpartiet og Høyre mottar millioner, henholdsvis fra fagbevegelse og næringsliv. Men de gir ikke penger til MDG.

Ved forrige lokalvalg donerte Miljøpartiet De Grønnes egne politikere store summer til partikassen. Den mest profilerte, Lan Marie Berg, investerte mer enn 100 000 kroner. Det var nok til at hun beholdt byrådjobben og sin millionlønn.

Neste år er det stortingsvalg, og der er det ikke så gode muligheter for godt betalte jobber, så giverlysten blant de fremste representantene er lav. MDG skal heller forsøke seg på en en bredere pengeinnsamling. Til nå har de hentet finansiering i stor grad fra medlemmer. Men nå skal de forsøke å fange opp flere i de valgkretsene der partiet har hatt oppslutning.

annonse

Les også: MDG: Statens motorveiplaner er en «krigserklæring»

– Vi har ringt våre støttespillere og bedt om økonomisk bidrag i flere år. I sommer startet vi et prøveprosjekt der vi ringer folk utenfor partiet i de valgkretsene MDG har gjort det best, deriblant Oslo. Prøveprosjektet er av begrenset omfang, men til nå har vi stort sett fått positiv respons, sier kommunikasjonsrådgiver i MDG, Guri Barka Martins, skriver Nettavisen.

Ved lokalvalget i 2019 var det egne politikere som bidro mest. På topp var Lan Marie Berg, hun investerte hele 108.000 kroner. MDGs nestleder Arild Hermstad kom opp med intet mindre enn 104.711 kroner. På en god tredjeplass finner vi byråd for byutvikling i Oslo Hanna Elise Marcussen. Hun gravde opp 51.750 kroner fra lommen.

annonse

Les også: Bystyret i Oslo erklærer klimakrise

Det er ikke bare de profilerte Oslo-politikerne som har dype lommer. Hans Petter Sveen fra Eidsvoll kom opp med over 100.000 kroner.

– Jeg synes det er urettferdig at noen partier får millionbeløp fra interesseorganisasjoner, næringsliv m.m., mens andre partier som MDG må greie seg med litt statsstøtte og medlemskontingent. Jeg håper at mitt bidrag kan utjevne litt, sa Sveen til Nettavisen Økonomi.

Men det er ikke bare MDG der politikere bidrar til egen posisjon. Rødt-leder Bjørnar Moxnes investerte 72.500 kroner og gruppeleder Eivor Evenrud 51.600 kroner, i sitt ytterliggående sosialistiske parti.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon