Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse
annonse

Journalistene må følge med i tiden og tilby viktige nyheter, mener Astrid Rommetveit.

Astrid Rommetveit er NRKs redaksjonssjef for klima, og hun har arbeidet med NRKs klimastrategi. Statkanalens klimajournalisters hovedoppdrag er å forklare, engasjere og ansvarliggjøre. Men de skal følge vanlige journalistiske kjøreregler, står det i NRKs strategi for hvordan journalistene skal jobbe med klima.

– Vi skal bidra til demokratiet og til å skape en god offentlig debatt om hvordan samfunnet skal løse en av vår tids største utfordringer, sier Rommetveit til Journalisten.

annonse

Les også: NRK lanserer egen klimagruppe

De skal ikke ha agenda utover å dekke en bestemt tematikk, akkurat som en kultur- eller sportsjournalist.

– Hva mener du er god klimajournalistikk?, spør Journalisten.

annonse

– Det er når vi gjør tematikken nær, visuell og konkret, slik at publikum føler det gjelder dem. Journalistikken er god når vi gir et riktig bilde av virkeligheten og vi klarer å stille politikere, næringsliv, akademia og miljøorganisasjoner til ansvar, svarer Rommetveit.

Klimaredaksjonen i NRK jobber med en digital «Grønnbok». Det er for å bygge opp klimakompetansen. De planlegger også å dele den med andre mediehus

– NRK er stor og kan satse på klima på en måte som ikke andre kan gjøre. Det skulle bare mangle at vi delte boken med flere, sier hun.

Les også: Falsk temperaturrekord fra NTB

NRKs redaksjonssjef for klima sier det er en misforståelse at vi alltid må stille spørsmål ved om klimaendringene er menneskeskapte.

– Da risikerer vi å gi et feilaktig bilde av den vitenskapelige enigheten og å gi en «falsk» balanse. Det er naturlig å hente inn dem som fornekter vitenskapen dersom dette er tema, ikke alltid ellers, mener Rommetveit.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon