Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse
annonse

Søkemotoreksperter mener det er unormalt at nyhetene til den konservative nettavisen Breitbart.com blir gjemt på Google søkemotor.

I Norge blir de fleste nettavisene som driver med nyheter vist på søkemotoren Google Nyheter. Også Document.no er medlem, og deres saker kommer ofte øverst på søkelisten når man søker på spesifikke nyheter.

Men ikke alle får være med. Da Resett søkte om medlemsskap i 2018, ga Google avslag. Grunnen var at Resett «publiserte for mange NTB-nyheter».

annonse

Les også: Lurås mener det er politiske motiver som gjør at redaktørforeningen nekter Resett medlemsskap

Manipulerer

De siste årene har Google blitt anklaget for å drive med manipulering av hvilke nyhetsmedier som kommer øverst på søkemotorene. Som regel er det venstreorienterte medier som CNN og Washington Post som topper søkeresultatene.

annonse

Breitbart.com, som er en konservativ nettavis, har onsdag publisert en lengre artikkel hvor de viser forskjellige grafer som tilsier at de har vært en av ofrene til Google. Breitbart hevder at Google helt siden 2017 har manipulert algorytmene slik at deres nyheter begraves ved søk.

Denne grafen viser hvordan nyhetene til Breitbart ikke lenger vises i søkeresultatene.

De hevder at alle nyhetene de har skrevet om Joe Biden ikke er mulig å finne, selv om man tar med «Breitbart News» i søkeordet. Da Resett søkte på «Breitbart news Joe Biden» på Google nyheter, var det ingen nyheter fra Breitbart som ble vist.

– Google viser sin intensjon klart og tydelig. De vil vise nå at Trumps valgseier i 2016 var en «glipp» fra deres side. Med mindre enn fem måneder til valgdagen manipulerer de søkeresultatene til nyheter som handler om presidentvalget, skriver Breitbart.

– Etter Googles kjerne-søkoppdatering 5. mai 2020, har Google-søkeinntrykk og søketrafikk til Breitbart for “Joe Biden” og andre Biden-relaterte søkeord gått til null. Null. Følgende graf illustrerer det foranstående, skriver de videre og viser til grafen du kan se under.

Den amerikanske nettavisen har intervjuet en ekspert innen søkemotor-optimalisering.

Eksperten, som ønsket å være anonym, sa at han aldri hadde sett noe lignende en lignende graf – og mener det indikerer høyst sannsynlig manipulasjon fra Googles side.

Les også: Konservative nettsteder forsvant fra Google – også Resett kan ha vært rammet av «feilen»

annonse

Men det er ikke bare Breitbart som får nyhetene sine skjult av Google. Konservative nyhetssider som Fox News, Daily Caller, Washington Examiner, og Washington Times, er alle utsatt for det samme, skriver Breitbart.

Googles inngripen i søkeresultatene kommer i en periode hvor Facebook, Twitter og Youtube har slettet flere titalls tusen kontoer som er tilhengere av Donald Trump. Etter valget i 2016 var det mange i nyhetsmediene både i utlandet og i Norge som hevdet at Donald Trump vant på grunn av «falske nyheter» spredt på sosiale medier.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon