Casey Wasserman mener det er på tide at IOC godtar at utøvere markerer sin motstand mot rasisme. Foto: Ringo H.W. Chiu / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Arrangøren av sommer-OL i Los Angeles i 2028 ønsker å tillate at idrettsutøvere fritt kan uttrykke sin motstand mot rasisme under lekene.

NTB skriver at dette kommer fram i et brev Casey Wasserman sendte til Den internasjonale olympiske komité (IOC) i midten av juni. Wasserman leder Los Angeles-lekenes arrangørkomité.

– Idretten er ikke atskilt fra eller fri for rasisme. Det er en liten del av vår verden der rasisme eksisterer. Jeg oppfordrer deg til å tillate og oppfordre utøvere til å markere mot rasisme der de kan, inkludert på og utenfor idrettsarenaen, skriver han i brevet til IOC-president Thomas Bach, ifølge nyhetsbyrået DPA.

annonse

Wasserman ønsker å gjøre om på regel 50 i det olympiske charteret, som sier at «Ingen form for demonstrasjon eller politisk-, religiøs- eller rasepropaganda er tillatt på noen olympiske steder, arenaer eller andre områder».

Strengt

Tidligere i år kom det nye retningslinjer fra IOC med en forbudsliste som omfatter blant annet skilt, armbånd og gitte håndbevegelser. Regelverket forbyr også utøvere å knele under nasjonalsangen og alle andre unntak fra den strenge protokollen som gjelder for medaljeseremonier.

– Å være antirasist er ikke politisk. Å være antirasist er sentralt i våre kjerneprinsipper og derfor en legemliggjøring av alt de olympiske lekene symboliserer, skriver Wasserman.

annonse

– Det er opp til oss alle å vedta forandringer og skape en framtid som vi ønsker å se. Jeg stoler på ditt lederskap og at du tar den riktige avgjørelsen, skriver Los Angeles 2028-toppen.

Ingen i IOC eller Los Angeles-lekenes arrangørkomité har ønsket å kommentere innholdet i brevet overfor DPA.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon