Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
annonse

I disse dager har den årlige kråkejakten startet. Jenny Rolness i Dyrenes Rett mener det er altfor tidlig, ungene kan ennå være avhengig av foreldrene.

Hun skriver i Opdalingen at Ornitologer sier at det ikke er behov for å regulere kråkebestanden –den regulerer seg selv. Men det er også flere grunner til å forby kråkejakt.

Jenny Rolness viser til forskere i Sør-Afrika i deres studie avdekket de om kråkene fjernes så vil det ikke bli større bestander av andre arter. En undersøkelse i Skottland viste at det ble mer rev om kråkene ble borte. Det samme gjelder et studie av ender i Canada, de hekket like suksessfullt med og uten kråker.

annonse

Les også: Dyrevernsorganisasjon: Mediene må slutte å fremstille måker som «terrorister»

– Et etablert kråkepar vil holde reviret fritt for andre kråker i hekketida. Skytes alfaparet åpnes det for ungkråker som krever mindre revir. Det kan føre til at den lokale bestanden øker.

Noen kråker er også trekkfugler, så kråker som avlives under jakt i Norge kan komme fra andre land. Videre forteller Jenny Rolness at kråker for ufortjent mye av skylden for at bestanden av småfugl har gått ned. Men det er mennesket sin skyld.

annonse

Les også: Dyrevernere ut mot måkehets: Reagerer på at måker omtales som «aggressive og hissige»

– De som jakter kråker bør huske på at når kråkene skytes vil predasjon fra rovfugler i større grad rettes mot andre fuglearter, som rype, orrfugl og storfugl – arter som jegerne ønsker å skyte mer av. Kråker er dessuten viktige varslere og bidrar til økt overlevelse for andre fuglearter. I tillegg rydder kråkefugler opp i åtsler og søppel, sier lederen av Dyrenes Rett, Jenny Rolness og avslutter med en oppfordring.

– Det er vanskelig å se en eneste grunn til å skyte kråker, men det er mange grunner til å la være.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse