Illustrasjonsfoto: Michael Bocchieri/Getty Images/AFP
annonse
annonse

Staten bruker milliarder hvert år på IT-konsulenter. De benyttes til drift og utvikling av nye prosjekter. Seniorforsker ved Sintef, Stig Ole Johnsen mener det er for lett å ende i et avhengighetsforhold med konsulentselskapene.

– IT-leverandøren bygger opp en veldig stor kompetanse når den får en kontrakt, og da er det også veldig vanskelig å bytte ut leverandøren, sier Johnsen til Klassekampen.

Les også: Horribel pengebruk i staten: Så mye mer koster en innleid IT-konsulent enn en fast ansatt

annonse

Det blir ofte en binding mellom leverandør og kunde, det skjer allerede under kartlegging, da får konsulentene godt innblikk i virksomheten og lærer seg kundens behov. Da kan de tilpasse et tilbud.

– Man gifter seg med leverandøren, som kan definere rammene for fortsettelsen av prosjektene, sier Johnsen.

Les også: Direktorat brukte 471 millioner på konsulenter

annonse

Men Johnsen advarer at et ekteskapet med IT-konsulentbransjen er kostbart. De reelle utgiftene til et IT-system er høyere enn kjøpesummen.

– Forskningen på dette viser at for hver krone du bruker på å lage et nytt system, bruker du to til tre kroner på å vedlikeholde det. Det er et system med prosesser og data som lever sitt eget liv, og som noen må passe på, sier han.

IT-konsulentene kan ende opp som nøkkelpersonell.

– Hvis man har en strategi hvor konsulentene settes til å lage systemene, har man samtidig laget et godt framtidig jobbområde for dem gjennom arbeid med endringer og vedlikehold, sier han.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon