Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Det sier professor Peder Inge Furseth ved Handelshøyskolen BI. Han mener det bare er snakk om tid før Amazon starter opp i Norge.

– Amazon vil bruke de nærmeste månedene til å skaffe seg erfaring med svenske og nordiske forbrukere. Men om et halvt års tid vil de kanskje også være på plass i Norge, sier han til NRK.

Les også: Indiske kremmere protesterer mot Amazon

annonse

Amazon har hatt en eventyrlig vekst og nå kontrollerer de halvparten av netthandelen i USA. De ekspanderer til stadig flere land. Internettselskapet vinner frem med et stort utvalg og rask levering. Amazon fikk en voldsom oppsving under virusutbruddet, de økte omsetningen med 40 prosent.

Den amerikanske Kongressen anklager Amazon for å utnytte sin markedsdominans. De er også i søkelyset for arbeidsforholdene. Samt at de sluker handelsnæringene og arbeidsplasser i de landene de etablerer seg i.

Les også: Verdens rikeste rakk å tjene milliarder før corona-nedturen

annonse

Professor Furseth har skrevet bok om Amazon, og han sier at Norge får en tøff konkurranse.

– Jeg tror vi vil se butikkdød i ganske stor grad, er jeg redd. De bransjene som vil blø mest er de som selger standardiserte varer som er lette å transportere. Det kan være elektronikk, sportsutstyr, leker, bøker og lignende.

Norsk netthandel har utviklet seg sakte, men sikkert. Men da virusutbruddet kom ble det en sjokkdigitalisering.

– Bedriftene var avhengig av nettet for å nå fram til kundene. Dette var ikke noe som var planlagt. Den tvangsdigitaliseringen har medført at norske kunder har blitt mer vant til å handle på nettet, mer modne. Folk vil handle mer på nettet enn å gå rundt i butikker, og det hjelper Amazon, sier Furseth.

Virke sier imidlertid at frykten for norsk butikkdød er sterkt overdrevet.

– De siste 10 årene har hver tiende butikk forsvunnet i Norge. Den trenden kommer til å fortsette. Men jeg tror kunden også fortsatt ønsker den fysiske butikken, så lenge den klarer å inspirere og begeistre kunden, sier direktør Jachwitz Andersen.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon