137 mennesker er bekreftet omkommet og 5.000 ble skadd i tirsdagens eksplosjon. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Skadene etter eksplosjonen i Beirut minner langt på vei om det man opplevde under borgerkrigen, sier presidenten i Leger Uten Grenser (MSF), Mego Terzian.

Rundt 300.000 mennesker ble hjemløse i tirsdagens kraftige eksplosjon, da en brann i havneområdet fikk 2.750 tonn med ammoniumnitrat til å gå i lufta.

Flere av byens sykehus fikk store skader, noen så store at de har måttet stenge dørene, og det anslås at 85 prosent av landets kornreserve gikk tapt da de store kornsiloene i havnen ble rasert.

annonse

MSF-presidenten frykter mangel på mat og medisiner i den libanesiske hovedstaden, der hjelpearbeiderne til nå har satt kreftene inn på å behandle de mange tusen som ble skadd.

Mat og bolig

Neste prioritet blir å skaffe bolig og mat til dem som trenger det, sier Terzian.

– En annen prioritet blir å ta vare på mennesker med kroniske sykdommer, de med kreft, hiv eller luftveissykdommer som astma, gitt risikoen for medisinmangel, sier han.

annonse

Det var lagret store mengder legemidler, vaksiner og medisinsk utstyr i flere bygninger i havneområdet, men også disse ble jevnet med jorda i den kraftige eksplosjonen.

Ødelagte sykehus

137 mennesker er hittil bekreftet omkommet, men flere titalls er fortsatt savnet og fryktes begravd under sammenraste hus.

Tre sykehus i Achrafieh-nabolaget fikk store skader, blant dem ett med hele 1.100 sengeplasser.

– Dialysesenteret, som var landets største, ble totalt ødelagt, sier Terzian.

Byens øvrige sykehus er overfylt, og mange av eksplosjonens ofre har man derfor måttet overføre til sykehus andre steder i Libanon.

Dyktige helsearbeidere

– De libanesiske helsearbeiderne, særlig de med erfaring fra borgerkrigen, var svært raske med å sette i stand akuttmottak og sørget for å prioritere de pasientene som måtte videre til operasjonsstuene, forteller Terzian.

annonse

Flere land, blant dem Russland, Qatar, Kuwait og Jordan, har sendt feltsykehus til Beirut, og det jobbes nå også på spreng med å sikre nok forsyninger av blod, smertestillende, antibiotika og andre legemidler, sier MSF-presidenten.

Lignende scener

Han sammenligner ødeleggelsene i den libanesiske hovedstaden med det man opplevde under borgerkrigen i årene 1975 til 1990.

– Vi levde med vanskelige og lignende erfaringer under krigen, sier Terzian.

Under krigen ble blant annet bensinlagre nær havnen i Beirut bombet, noe som resulterte i lignende scener som det man så tirsdag.

– Byen ble totalt ødelagt, skadde mennesker vandret gatelangs, desperate, uten å vite hvor de skulle ta veien, sier han.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon