Leder Lars Thorsen i Stopp islamiseringen i Norge (SIAN) med stand på og demonstrasjon på Mortensrud i 2020. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse
annonse

Egg og tomater ble kastet på Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) da de holdt tale på Mortensrud i Oslo. De som protesterte og kastet ting på SIAN beskyldte de for å være nazister.

– Det er for enkelt, mener Lars Erik Berntzen, professor i sammenlignende politikk ved Universitet i Bergen, skriver Vårt Land.

Les også: Lars Gule om debatt med SIAN: – Et dumt valg

annonse

Han betegner SIAN som høyreradikale. Det er en forskjell fra høyreekstreme der nynazister hører hjemme. Nynazister og anti-islamske grupper blir ofte fremstilt som det samme. Skillelinjene kan fremstå utydelige, hevder han. Det ytre høyre er som en sekkebetegnelse. Ytre høyre deles inn i to hovedgrupper, høyreekstreme og høyreradikale, med tre undergrupper.

– Felles for både høyreekstreme og høyreradikale er nativismen, tanken om at folk og stat er ett, og at fremmede truer dette fellesskapet. Det grunnleggende skillet mellom dem, går på deres syn på demokratiet, og bruk av vold for å skape endring», skriver Berntzen og legger til.

– På den høyreekstreme siden avviser de demokratiet, og vold er ofte forherliget. De høyreradikale forkaster derimot ikke demokratier og avviser vold som løsning. De ønsker et direkte demokrati, hvor flertallet alltid skal vinne frem.

annonse

Les også: SV-politiker Tony Burner om Gilanis SIAN-dialog: – De får oppmerksomhet servert på et sølvfat

Berntzen sier at de som protesterer mot islam har en tanke om at vestlig kultur og sivilisasjon er overlegen.

– De fleste anti-islamske gruppene og organisasjonene i Vesten, har blitt opprettet av folk uten bånd til nynazistiske eller høyreekstreme miljøer. Mange har en bakgrunn fra venstresiden, sier han.

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon