- Resett - https://resett.no -

Vindkraft: – Dette er den desidert største nedbygging av norsk natur i moderne tid

Vindkraftindustrien forandrer kyst- og fjellandskapet. Området er på størrelse med gamle Vestfold. Det har også blitt anlagt over seksti mil med anleggsveier.

– Dette er den desidert største nedbyggingen av norsk natur i moderne tid. Det skjer i et land med store energiressurser liggende urørt i våre eldre vannkraftverk der naturinngrepene allerede er gjort, skriver Erling Diesen i Energiveteranene og Sverre Sivertsen fra Motvind Norge, i Stavanger Aftenblad [1].

Les også: Vindmøller: – Norge ødelegges bit for bit [2]

annonse

De sier at vindkraftindustrien har fått tilgang til indrefileten av norsk kystlynghei og fjellandskap. Områder som grenser til nasjonalparker, landskapsvernområder, fuglereservater, nasjonale trekkruter for fugl og reindriftsområder.

– Hvordan kunne det skje? spør de.

Dette er politikerstyrt og kommer av EUs krav om å øke satsningen på fornybar energi. De fikk også støtte av organisasjonene som mente at det var bra for miljøet. Staten sentraliserte konsesjonene slik at fylkene mistet makt, og kommunene ble redusert til en høringspart.

annonse

Les også: Redaktør i Vårt Land: – Jeg blir glad når jeg ser vindmøller på knauser og åser [3]

– Glemt er historien om konsesjonslovene som har styrt vår vannkraftpolitikk i mer enn hundre år og sikret norsk eierskap til vår mest verdifulle ressurs, vannfallene, det økonomiske grunnlaget for vår velferd. I stedet har vi gitt vår tids «fossespekulanter», «vindbaronene» og deres utenlandske bakmenn, fritt leide i norsk natur.

De skriver videre at «vindbaronene» kan velge areal gjennom avtaler med grunneiere. De blir også belønnet med subsidier gjennom strømregningen. Pengene forsvinner ut av landet og de betaler knapt skatt. Det har ikke vært lønnsomt å effektivisere vannkraften.

– Det er kanskje greit å være snill, men dumsnillhet er å forsømme fellesskapet, skriver de.

Tegn abonnement [4] eller støtt oss på andre måter [5] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474