Norges ambassadør i Indonesia Stig Traavik (i midten) ble hjemkalt og fratatt tittelen av Utenriksdepartement i 2016. Bakgrunnen var påstander om kritikkverdige forhold. Her er han fotografert da statsminister Erna Solberg besøkte landet i 2015. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
annonse

Stig Traavik ble kalt hjem og mistet ambassadørtittel etter å ha gitt bistandsmidler til en organisasjon ledet av en lokal kvinne han hadde et forhold til. Nå får han ansvar for milliarder av bistandskroner i Norad.

Stig Traavik var Norges ambassadør til Indonesia fra 2012. Så ble han kalt hjem. Grunnen var at Traavik ga 1,4 millioner kroner fra det norske bistandsbudsjettet til kulturprosjekter ledet av en kvinne han hadde et forhold til.

– En slik hjemkalling er en streng reaksjon og er i tråd med UDs syn på alvoret i saken, sa departementet til VG om hjemkallingen den gangen.

annonse

Ny toppjobb

NRK rapporterer nå at Traavik har fått en ettertaktet jobb som avdelingsdirektør i Norad, som er underlagt UD og som ledes av SV-politiker Bård Vegard Solhjell. I den nye jobben vil han få ansvaret for omlag 3,5 milliarder kroner.

NRK sier de har vært i kontakt med flere Norad-ansatte, som reagerer på ansettelsen. De frykter angivelig at Norges integritet som bistandsgiver kan svekkes. NRK nevner ikke om interne søkere også føler seg forbigått.

annonse

– I ansettelsesprosessen var det full åpenhet rundt Traaviks tidligere arbeidsforhold og historikk, og det ble nøye vurdert, skriver Norad-direktør Bård Vegar Solhjell i en e-post til NRK.

– Skandale

Tina Søreide, professor ved NHH med spesialkompetanse innenfor korrupsjon, mener ansettelsen sender flere uheldige signaler.

– Kandidaten lot seg vikle inn i en pengeskandale mens han var på post i en annen høyt betrodd stilling. En slik relativt fersk skandale er tydeligvis ikke til hinder for å få en ny attraktiv stilling med mye ansvar, sier professoren. Hun mener det viser en avslappet holdning til risiko for misbruk av statens midler.

– Den beste

annonse

Traavik sier til NRK at han er uenig i hvordan saken ble framstilt av mediene og at ingen offentlige midler ble misbrukt.

Solhjell sier at Traavik var den beste kandidaten.

– Jeg gleder meg til å få han til Norad, sier den tidligere SV-nestlederen.

Vant med korrupsjon

I 2012 måtte SV-leder Audun Lysbakken gå av som barne- og likestillingsminister etter at han hadde bevilget statlige penger til en undergruppe av SVs ungdomsorganisajon SU.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse