Nicolai Tange, sjef i oljefondet, Statens pensjonsfond. Foto: Nina E. Rangøy / NTB scanpix
annonse

I forbindelse med ansettelsen av den erfarne fondsforvalteren milliardær Nicolai Tangen, har noen sivilsamfunnsorganisasjonene sendt brev til Stortingets finanskomite om ansettelsen. Blant annet Fremtiden i våre hender og Attac.

– Oljefondet tilhører Norges befolkning. Den demokratiske forankringen og etiske profilen til Oljefondet står nå på spill, sier Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender.

Les også: Miljøvernere raser mot økningen i oljeproduksjonen

annonse

Sivilsamfunnsorganisasjonene mener at ansettelsen og prosessen rundt, ikke er i tråd med de etiske og demokratiske prinsippene oljefondet er bygget på. Det svekker fondets troverdighet, og trygger ikke tilliten.

Sivilsamfunnsorganisasjonene skriver at oljefondet har lenge vært en kilde til engasjement og stolthet for nordmenn. Politikerne har organisert det slik at det kommer folket til gode. Men ansettelsen av Tangen kan ødelegge mye av dette.

– Det er med stor bekymring vi har fulgt ansettelsesprosessen, avsløringene i pressen, og Norges Banks svar, skriver de i brevet og legger til.

annonse

– Norges Bank flyttet tilsynelatende etiske grenser for å gi Tangen en løsning som lar ham beholde store eierandeler i AKO Capital og eliminere tvil om interessekonflikter.

Les også: Attac Norge vil utnytte coronakrisen til å innføre ny økonomisk modell basert på Agenda 30

De skriver videre at vi i sivilsamfunnet er avhengige av å ha tillit til ledelsen og forvaltningen av oljefondet i sin helhet. Men det er etterlatt inntrykk av at regler har blitt omgått eller endret i forbindelse med denne ansettelsen. Den tvilsomme ansettelsesavtalen gir uklare bindinger og trygger ikke tilliten.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse