Forretningsmannen Jimmy Lai (71), en av Hongkongs fremtredende demokratiforkjempere, ble mandag pågrepet og siktet etter Kinas nye sikkerhetslov. Foto: AP / NTB scanpix
annonse

Forretningsmannen Jimmy Lai (71) ble mandag pågrepet og siktet etter Kinas nye sikkerhetslov. Lai regnes som en demokratiforkjemper i opposisjon til kommunistpartiet i Beijing.

– Jimmy Lai er pågrepet mistenkt for ulovlig samarbeid med utenlandske makter, skriver Lais kollega Mark Simon på Twitter.

En politikilde bekrefter til nyhetsbyrået AFP at Lai ble pågrepet og siktet for å ha konspirert med utenlandske makter.

annonse

Lai eier tabloidavisen Apple Daily og kritiserer jevnlig Kinas autoritære styre, skriver NTB.

Bilder publisert på Facebook av Apple Dailys egne journalister viser politibetjenter som gjennomsøker redaksjonslokalene beliggende i en næringspark utenfor sentrum av Hongkong.

annonse

Lai ble intervjuet på Fox News i forrige måned og spurt om han var redd for å bli arrestert. Da svarte Lai at han ikke kunne tillate seg å bli redd, fordi da kunne han ikke «gjøre eller si noenting».

Sanksjoner

Kina innfører sanksjoner mot elleve amerikanske statsborgere, blant dem senatorene Marco Rubio og Ted Cruz.

– Kina har besluttet å innføre sanksjoner mot enkelte mennesker som har oppført seg dårlig i forbindelse med Hongkong-relaterte spørsmål, sier talsmann Zhao Lijian i Kinas utenriksdepartement.

Det fremgår ikke i NTB-meldingen hva sanksjonene går ut på.

annonse

Aggressiv propaganda

I avisen Global Times, som regnes som et talerør for kommunistpartiet, er det flere artikler daglig med harde angrep på alle land som kritiserer Kina.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse