- Resett - https://resett.no -

NRK-sjef om USA-dekning: – Vi som journalister skal ikke ut og mene noe om Donald Trump

NRKs utenrikssjef, Sigurd Falkenberg Mikkelsen, svarer på påstander fra Frps Jon Helgheim om at norsk medias Trump-dekning er «propaganda».

Etter at Jon Helgheim i forrige uke kalte TV 2s USA-korrespondent, Fredrik Græsvik, en løgnaktig journalist [1], har det kommet mange reaksjoner.

Helgheim mente at Græsvik spredte falske nyheter til sine følgere da han skrev at Trump ville «vrake demokratiet».

annonse

Hevnaksjoner

TV 2s nyhetsredaktør, Karianne Solbrække [7], måtte til slutt svare for seg i et intervju om hun støttet Græsviks påstander om Trump, noe hun gjorde.

annonse

– Jeg har full tillit til Fredrik Græsvik, sa hun til Medier24. [8]

Helgheim har ikke gitt seg i å kritisere media. I et innlegg på Facebook annonserte han han at han var blitt invitert til TV 2 for å snakke om Trump og medias USA-dekning.

– Jeg har tenkt å filleriste norske medier for å gjøre en elendig jobb i dekningen av amerikansk politikk, og spesielt Trump. Jeg er ingen stor Trump fan, men jeg forventer noenlunde journalistisk edruelighet, skrev han på Facebook.

Så fyrte han løs på nytt mot Fredrik Græsvik.

I april uttalte fake-news-Fredrik (TV2) dette:

«Dersom han (Trump) hadde inngått en slags kontrakt med oss, om at han skulle være hyggelig mot journalister, så hadde vi kanskje oppført oss finere tilbake, da hadde han sluppet å få gjennomgå så mye.»

– Politikere skal aldri inngå kontrakter med pressen om å være hyggelige mot dem. Pressen skal gjøre jobben sin og være ærlige, ikke drive hevnaksjoner og svertekampanjer. Jeg er lei av elendig dekning av amerikansk politikk!, skrev Helgheim.

Speile USAs samfunn

annonse

Helgheims angrep på pressens Trump-dekning har gjort noen journalister nysgjerrige. Nettavisen [9] spurte flere nyhetsredaktører om Helgheims påstander. En av de var VG-redaktør Gard Steiro som «etterlyste» mer informasjon fra Helgheim hva han mente.

– Denne kritikken er veldig generell. Den dreier seg om alle norske mediers dekning av amerikansk politikk, og da blir det litt vanskelig å svare på den kritikken, sa Steiro til Nettavisen.

Artikkelen fortsetter.

I 2017 valgte VG å tegne Hitler-bart på Trump, nå hagler drapstruslene mot USAs president i avisens kommentarfelt [10]

Også NRK ble spurt. Utenrikssjef i statskanalen, Sigurd Falkenberg Mikkelsen, hevdet NRK har en retningslinje om at de ansatte ikke skal mene noe om Trump når de rapporterer.

– Jeg mener generelt at vår fremste jobb i NRK er å speile det amerikanske samfunnet og forstå det innenfra, få ut stemmer, snakke med folk – både dem som liker ham og dem som ikke liker ham, sa Mikkelsen til Nettavisen.

annonse

– Vi som journalister skal ikke ut og mene noe om Donald Trump, sa Mikkelsen videre.

Ikke i Midtøsten

 

Fredrik Græsvik skrev i 2014 på Twitter at han hadde blitt tatt av saken  etter å ha vært utenrikskorrespondent i m?Midtøsten. I en artikkel i Nettavisen [11] ble det hevdet at Græsvik ble tatt av   fordi han hadde «feil fokus».

TV 2 tilbakeviste disse påstandene og hevdet han var på «ferie», og at han ville dekke Midtøsten senere. Det skjedde imidlertid ikke, og Fredrik Græsvik ble til slutt sendt til USA for å dekke amerikansk politikk.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474