Kronprins Mohammed bin Salman i Saudi-Arabia. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Den Saudi-Arabiske kvinnen Loujain AlHathloul (31) ble fengslet og torturert for å tatt opp kampen for kvinners rett til å kjøre bil. Nå forsøker hennes søstrene å stoppe utnevnelsen av landets nye ambassadør til Norge.

– Det er et slag i ansiktet at hun er utnevnt til ambassadør i Norge, sier Lina AlHathloul (25) til TV2.

Personen de omtaler er Amal Al Moallimi, Saudi-Arabias nyutnevnte ambassadør til Norge. Hun kommer snart til Norge for å levere tiltredelsesbrevet sitt til Kong Harald.

annonse

Les også: Saudi-Arabia avskaffer dødsstraff for mindreårige

Lina og søsteren Alia lever i eksil i Europa og kladder brev til norske politikere. Årsaken er at den nye ambassadøren har gransket opplysningene om tortur mot søsteren Loujain. Hun sitter i fengsel i Saudi-Arabia uten dom.

Hun la ut en video på Twitter, der hun kjørte bil. Den ble sett av flere millioner og søsteren Loujain ble en kjent aktivist. Men så ble hun arrestert og forhørt.

annonse

– Hun har blitt utsatt for vanntortur, blitt pisket og vært isolert i flere måneder. Hun har blitt seksuelt trakassert og fått trusler om å bli drept, forteller lillesøsteren Lina.

Les også: Saudi-Arabia avskaffer pisking

Den nyutnevnte Norges-ambassadøren, skulle granske opplysningene om tortur mot Loujain.

– Hun er en av de få som har hatt mulighet til å besøke Loujain i disse to årene hun har vært i fengsel. Istedenfor å beskytte Loujain, så har hun forsøkt å dekke over torturen og benektet den, sier Lina.

– På papiret skal kommisjonen være uavhengig i sine vurderinger, men i praksis så fungerer den som et talerør for myndighetene når det gjelder situasjonen for menneskerettigheter i Saudi-Arabia, sier Ina Tin, seniorrådgiver i Amnesty Norge.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon