COVID-19-vaksinen «Sputnik V». Handout 6. august 2020. Foto: Russian Direct Investment Fund / AFP / NTB scanpix
annonse
annonse

Bestillingene renner inn hos Russland, som 11. august kunngjorde at landet har ferdigstilt og godkjent en COVID-19-vaksine.

Over tjue land i Latin-Amerika, Midtøsten og Asia har i alt bestilt en milliard doser av «Sputnik V», Russlands nye COVID-19-vaksine. Dette opplyste direktør Kirill Dmitrijev i Det russiske fond for direkteinvesteringer (RDIF) på en pressekonferanse 11. august.

RDIF, som er Russlands svar på oljefondet, har blant annet som formål å investere i russisk næringsliv i vekst- og utviklingsøyemed, og har dessuten finansiert russisk utvikling av COVID-19-vaksine.

annonse

Det er statlige Gamaleja Forskningsinstitutt for Epidemiologi og Mikrobiologi som har utviklet «Sputnik V» i samarbeid med Russlands forsvarsdepartement og RDIF.

Les også: Bill Gates: – Dette er siste hinder før masse-vaksinering

Nå skal det etter planen produseres 500 millioner doser i året. Doser for innenlands bruk skal tilvirkes i Russland, mens produksjonen for utenlandsmarkedet skal lisensieres til samarbeidspartnere der.

annonse

Samtidig kunngjør Russland et humanitært program for å distribuere «Sputnik V» helt eller delvis vederlagsfritt i utvalgte utviklingsland. Dmitrijev uttaler at «folk rundt i verden burde ha lik adgang til en vaksine, uavhengig av sin finansielle situasjon».

Programmet er neppe ren veldedighet, men inngår heller i Russlands diplomatiske strategi om å bygge opp velvilje i Afrika, Midtøsten og deler av Asia gjennom slikt som å utvikle lokal infrastruktur og tilby stipender til høyere utdanning.

Les også: Høie sier Russlands koronavaksine ikke inngår i EU-samarbeidet

I likhet med forgjengeren Sovjetunionen regnes Russland som en verdensledende kapasitet på farmasi, virologi og ikke minst kjemiske våpen, herunder nervegift. Landet har fem nobelprisvinnere i kjemi og medisin.

Russerne har nedlagt stor prestisje i å bli først til å registrere en vaksine mot COVID-19. Verdens Helseorganisasjon har imidlertid advart mot å fare for hastig frem. President Vladimir Putin hevder at det blir frivillig å ta vaksinen, som skal lanseres januar 2021.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon