Illustrasjonsbilde Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse
annonse

Eldre fanger mister pensjonen under soning. LO-forbundet Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF) frykter at mange eldre fanger kan få økonomiske problemer når de slipper ut.

– Politikerne må handle, slik at ikke innsatte får dobbel straff, sier forbundsleder Asle Aase i NFF. I dag mister folk som soner pensjonen sin, sier han til Dagsavisen.

Aase viser til et intervju av 75-årige Olav som sitter i Horten fengsel, han bekymrer seg for framtiden og frykter han blir gjeldsslave før han slippes ut. Det er FriFagbevegelse som skriver om fanger ikke mottar pensjon i fengsel.

annonse

Loven sier at innsatte ikke har rett til å få utbetalt alderspensjon fra og med andre måned inn i soningen. Hvis man forsørger barn kan man få halv alderspensjon, men dette gjelder som regel ikke de eldste innsatte.

– Slik jeg ser det er dette en politisk sak. Vi har i alle år jobbet for at de som er ferdig med soningen skal ha en bedre overgang til samfunnet. Nå får noen som kanskje ikke har en god økonomi dobbelt straff, fordi de mister pensjonen og står da på bar bakke når de kommer ut. Jeg forventer at politikerne ser på dette, sier Aase.

Les også: Norske fanger er blant Europas dyreste

annonse

Olav trives i fengsel, men han frykter for fremtiden. Da han havnet bak murene hadde han gjeld, den vokser og det er enda to år igjen av dommen. Olav har alltid betalt regninger og aldri hatt en betalingsanmerkning i hele sitt liv. Nå frykter han å bli gjeldsslave.

– Hadde de innsatte beholdt sin pensjon så kunne de betalt ned gjeld og overholde sine økonomiske forpliktelser utenfor murene slik at de ville hatt et bedre utgangspunkt når de kommer ut, sier Aase.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon